أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna Džemat-Sabah KNJIGE | za Narudžbu Nova knjiga u prodaji: „ISLAMSKI PRIRUČNIK BRAČNE INTIME“

Nova knjiga u prodaji: „ISLAMSKI PRIRUČNIK BRAČNE INTIME“

E-mail Ispis PDF
Share

 

AUTOR: Pezić Elvedin, prof.

Izdavač: Autor

Recenzija: Mr. Safet Kuduzović  i  Mr. Emir Demir

Format: A5, meki povez, 95 str.

Kontakt distributera u BiH: mob, 00387 62 565 634 ili e-mail; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Kontakt distributera za dijasporu: Tel. 0031 617332323 ili e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Posebne veleprodajne cijene džematim i organizacijama, onima koji žele da otkupe određen broj knjiga u cilju besplatne podijele, i onima koji žele da za gotovinu uzmu više od 50 primjeraka knjige.

PREDGOVOR

Pitanju bračne intime se u današnjem vremenu posvećuje mnogo više pažnje nego što je to bio slučaj prije. U prilog ovoj konstataciji govori i činjenica o zastupljenosti i čitanosti fetvi i tekstova koji u elektronskim i printanim medijima tretiraju ovo pitanje.

Međutim, iako su mnogi upoznati sa pitanjima bračne intime, malo je onih koji na ta pitanja gledaju kroz prizmu islama. Razlog tome jeste što ljudi o pitanjima bračne intime „uče“ na razne načine, putem televizije, interneta, knjiga.

i časopisa, gdje ova pitanja najčešće bivaju prezentirana od strane nemuslimana i raskalašenih ateista u skladu sa njihovim shvatanjima. Na ovaj se način, svjesno ili nesvjesno, često izlazi iz islamom dozvoljenih okvira, a samim time i iz granica prihvatljivog i normalnog ponašanja.

Drugi problem je što ima i onih koji se deklariraju kao praktičari vjere, koji žure da što prije „uplove u bračne vode“ i tako ožive sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ali se prije stupanja u brak ne educiraju dovoljno o ovoj tematici, za kojom će u budućnosti biti u potrebi. Da problem bude veći, mnogi nisu svjesni činjenice da ih nepoznavanje ove tematike može skupo koštati, kako na dunjaluku tako i na ahiretu. Tako, naprimjer, čovjek u sferi bračne intime može počiniti djelo koje je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u vjerodostojnom hadisu nazvao djelom kufra, a to je analni spolni odnos, a muškarac koji ne poznaje prava supruge, naročito ona prava koja se vezuju za ispunjenje njenih seksualnih potreba, može na taj način otežati i zagorčati bračni život, a često takvim ponašanjem može uzrokovati i razvod braka.

Islam, kao savršena vjera, posvetio je ovoj tematici mnogo pažnje, pa tako Kur’an s više povoda i u više različitih okolnosti govori o pitanjima bračne intime. S druge strane, mnogobrojni su i hadisi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji govore o bračnoj intimi, što svakako ukazuje na važnost ovog pitanja u vjeri. Također, knjige islamskih učenjaka ispunjene su govorom o bračnoj intimi, toliko da je teško naći knjigu islamskog prava koja ne govori o tome u rezimiranoj ili u opširnijoj formi, a da ne govorimo o činjenici da su neki učenjaci napisali i posebna djela o ovoj temi.

Ovu brošuru nazvao sam ‘’Islamski priručnik bračne intime“  iz sljedećih razloga:

- Islamski, zato što sam se trudio da pitanjima koja budem obrađivao u ovom priručniku priđem sa aspekta islamskog kodeksa, pozivajući se u svemu tome na  Kur‘an, sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i mišljenja islamskih učenjaka. Odgovorno tvrdim da u ovom priručniku ne postoji niti jedan propis a da to nije stav nekog od eminentnih učenjaka prvih ili potonjih generacija, što ga sigurno čini dodatno vrijednim.

- Priručnik, zato što sam želio da ova brošura, i tematikom i obimom, bude svrsishodna, da bude nadohvat ruke bračnim drugovima, bez navođenja detaljnih rasprava islamskih učenjaka u određenim pitanjima. Pokušao sam da ovu tematiku pojednostavim, da bi bila razumljiva i shvatljiva svakome ko je bude čitao.


Pezić Elvedin

 

Items details

Icon for hits displayHits: 7244 clicks
Icon for creation to displayCreated 6 years and 8 months ago at Petak, 12 August 2011 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info

Ažurirano ( Nedjelja, 14 August 2011 13:28 )