أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Velikani Ummeta | Biografije BIOGRAFIJA MR. ELVEDINA PEZICA

BIOGRAFIJA MR. ELVEDINA PEZICA

Share

Piše: prof. Haris Hecimovic

Mr. Elvedin Pezic roden je 1977.god. u Travniku. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Busovaci, a vec kao srednjoškolac se prikljucuje jedinicama Armije Republike Bosne i Hercegovine u kojoj se bori sve do završetka rata, krajem 1995. god.

U želji za sticanjem šerijatskog znanja, odlazi prvo u Ujedinjene Arapske Emirate gdje boravi jednu školsku godinu, potom boravi u Jordanu isti taj period, a nakon toga, njegov put sticanja znanja nastavlja se odlaskom u grad Allahovog Poslanika - Medinu El Muneveru na Islamskom Univerzitetu gdje završava institut za arapski jezik, a potom i fakultet šerijata (Islamskog prava). 2005. god. mr. Pezic se vraca u Bosnu gdje uzima aktivno ucešce u islamskom misionarstvu ne štedeci truda niti imetka na tom putu.

Nastanjuje se u Sanskom Mostu, gdje naprosto oživljava taj dio Bosne i Hercegovine svojim predavanjima iz raznih poglavlja.

Šejh Elvedin je pomjerio granice u ovom casnom pozivu koji nije ogranicio samo na predavanja vec i na fizicku i svaku drugu pomoc ljudima sa kojima je živio. Godine 2009. nastanjuje se u Sarajevu gdje, takoder, neumorno poziva ka Gospodaru svjetova, a u tom periodu se istice kao jedan od najpožrtvovanijih ljudi u radu za Allahovu vjeru. Njegov nacin izlaganja postaje prepoznatljiv tako što i najobicnijem insanu na jako jednostavan i njemu razumljiv nacin pojašnjava propise vjere, te Allahovom voljom, postaje jedan od najomiljenijih predavaca u Bosni i Hercegovini.

Godine 2011., svoje akademsko napredovanje nastavlja na Univerzitetu Qassim u istoimenoj Saudijskoj pokrajini, gdje nakon nekoliko godina, hvala Allahu Uzvišenom, stice zvanje magistra nauka.

Mr. Elvedin Pezic je zasigurno najomiljeniji i definitivno jedan od najslušanijih Bosanskih daija uživo na predavanjima kao i na internetu, cemu svjedoce prepune džamije, sportske dvorane, pozorišta i druga javna mjesta kada se on pojavi.

Pored upravo odbranjenog magistarskog rada, šejh Pezic je napisao knjigu ”Islamski prirucnik bracne intime”. Pored toga, napisao je desetine tekstova za islamske casopise i internet portale, te odgovorio na veliki broj pitanja iz oblasti šerijata. Šerijatski recenzent je mnogih islamskih knjiga i prijevoda sa arapskog jezika, kao i pokretac prve stanice za fetve na bosanskom jeziku.

Mr. Elvedin Pezic sretno je oženjen i otac je šestoro djece.

Allaha Uzvišenog molim da magistra pomogne i sacuva svakog zla...

Items details

Icon for hits displayHits: 8193 clicks
Icon for creation to displayCreated 2 years and one month ago at Subota, 19 Mart 2016 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info