أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Post | Ramazan Allah, dželle šanuhu, dao nam je novu priliku - došao nam je još jedan ramazan!

Allah, dželle šanuhu, dao nam je novu priliku - došao nam je još jedan ramazan!

E-mail Ispis PDF
Share

Piše: Semir Imamovic

 

Dok pišem ovaj svoju kratku opservaciju o doceku ramazana, zapravo o duhovnoj i moralnoj pripremi za najsvecaniji trenutak u toku godine, svjestan sam da je to samo jedno sicušno zrno u riznicama ramazanske duhovnosti i mudrosti, stotinu puta prepricane i prepisane, od onih koji su znaniji, uceniji, strucniji i bolji od mene, ali ipak osjecam potrebu da svoj „lov misli“, koje se obicno javljaju u ovakvim trenucima, podijelim sa svima onima koji u ramazanu vide svoju najvecu duhovnu priliku, i koji od ramazana žele ono najbolje i najvrjednije. U tom duhu, sebi i Vama, savjetujem:

1. Donesi iskren nijjet da ceš postiti cijeli ramazan i da ceš, svake noci ramazana, klanjati teravih-namaz u džematu, jer “ko isposti mjesec ramazana/ko klanja nocni namaz u ramazanu, vjerujuci u Allaha i nadajuci se njegovoj nagradi, bit ce mu oprošteni prethodni grijesi.”

Ovaj nijjet/odluka je od suštinskog znacaja, posebno za one koje bi bolest ili neki drugi opravdan razlog (teški fizicki poslovi i sl.), mogli sprijeciti u izvršenju ovog hairli posla.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obecao je da ce Allah, dželle šanuhu, onima koji, zbog putovanja ili bolesti, budu sprijeceni u cinjenu djela, koja su cinili dok su bili zdravi i kada nisu bili na putu, upisati nagradu tih djela. (Buharija)

2. Ocisti svoje srce od zlobe prema muslimanima, jer zloba stvara u srcu mržnju i želju za osvetom i pretvara ga u plodno tlo za razvoj razlicitih duhovnih bolesti, od kojih je svakako najopasnija bolest zavisti, koja izjeda covjekovu dušu i „uništava dobra djela, kao što vatra uništava drva“. Kakve koristi od posta i nocnog namaza ima onaj cija je nutrina zapraljanja zlobom, mržnjom i zavišcu?

3. Ucini iskrenu tevbu (pokajanje) za sve grijehe, i one koje znaš i one koje ne znaš, kako bi ramazan docekao ciste duše, srca i tijela. Ako si nekoga moralno ili materijalno oštetio, ako si mu nanio bilo kakvu nepravdu, ucini sve da od njega “iznudiš” oprost ili ispraviš nepravdu, jer bi, u suprotnom, tvoj post i cjelomjesecni trud i ibadet mogao otici na njegov tas dobrih djela, a da ti od ramazana imaš samo glad i žed. Mislim da ti je dobro poznat hadis o “muflisu”/najvecem bankrotu, koji ce na Sudnji dan doci sa dijelima velicine brda, ali ce mu ona biti “oduzeta” zbog pocinjenih zlodjela na ovom svijetu. (Muslim, Tirmizi, Ahmed)

4. Smatraj ovaj ramazan svojim posljednjim ramazanom, jer nisi siguran da ceš docekati sljedeci, ili da te bolest ili neki drugi musibet/nevolja nece omesti u postu sljedeceg ramazana i ubiranju njegovih plodova. Ako tako budeš gledao na ramazan, tvoje srce ce biti mekše, tvoja duša cišca, tvoji osjecaji istancaniji, tvoj um bistriji, a tvoje tijelo ce hrliti dobrim djelima kao što pcela hrli cvijetu punom polena i nektara, i biceš spreman za docek najdražeg gosta, ne samo na tri, koliko traje propisano gostoprimstvo, nego na tridest dana.

5. Obidi svoju najbližu rodbinu, prije svih roditelje a zatim njihovu bracu i sestre (amidže, dajdže i tetke), ili ih, bar, nazovi telefonom i cestitaj im nastupanje mjeseca ramazana, jer je održavanje rodbinskih veza jedno od najboljih djela kojim možeš poceti ovaj mubarek mjesec. Neki covjek je pitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o djelu koje ce ga uvesti u Džennet, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu je rekao: “Obožavaj Allaha i nemoj Mu nikoga/ništa smatrati ravnim, obavljaj namaz, daji zekat i održavaj rodbinsku vezu.” Održavanje rodbinske veze definiše se kao cinjenje dobrocinstva rodbini, nastojanje da im se ucini što više dobra i da ih se, koliko je to god moguce, zaštiti od zla (vlastitog i tudeg).

6. Oslobodi se ružnih misli i pokušaj razmišljati pozitivno i produktivno i na druge prenositi optimizam, jednom rjecju receno – stvori oko sebe pozitivno ramazansko ozracje. Neka se ramazan osjeti u tvojim ocima, na tvom licu, u tvojim pokretima, u tvom odnosu prema ljudima, u tvojim postupcima, u tvom stavu. Ružne misli mogu znacajno otežati izvršavanje propisanih dužnosti i umanjiti njihovu efektivnost. Vesvesa – ubacivanje zlih misli jedno je od najjacih Iblisovih oružja, i zato se vjernici, ujutro i navece, prije spavanja i nakon svakog namaza, ucenjem sure En-Nas, utjecu Allahu, dželle šanuhu, izmedu ostalog, i od šejtanskih vesvesa/zlih misli.

7. Kloni se rasprava o nacinu utvrdivanja pocetka mjeseca ramazana, lažnoj zori i vaktijama, jer su to rasprave koje nemaju nikakav konkretan ucinak (svako ce na kraju opet postupati po svom mišljenju), osim što udaljavaju vjernike jedne od drugih, stvaraju razdor, prljaju i opterecuju dušu.

Uzvišeni Allah, dželle šanuhu, kaže: „i pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu, i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali; i budite izdržljivi, jer Allah je, zaista, na strani izdržljivih.” (El-Enfal, 46) Nema sumnje da je post mjeseca ramazana, posebno u ljetnom periodu, jedna vrsta borbe (džihada), za koju se trebamo, umno, fizicki i duhovno, spremiti, a rasprava, onako kako je mi razumijevamo i parktikujemo, sigurno nece doprinjeti toj spremnosti, nego ce je naprotiv oslabiti i umanjiti.

Uz iskrene želje, da u najljepšem duhu docekamo ramazan i ispostimo ga onako kako je propisano i kako je zadovoljan naš Gospodar, svima vama cestitam nastupanje mubarek mjeseca ramazana!

Saff.ba

Items details

Icon for hits displayHits: 1381 clicks
Icon for creation to displayCreated 2 years and 9 months ago at četvrtak, 25 Juni 2015 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info

Ažurirano ( Petak, 31 Juli 2015 15:04 )