أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Različito | Tekstovi Šta je bereket?

Šta je bereket?

Share

 

Bereket je u današnje vrijeme nekako postao izgubljeno blago; svi ga traže, ali cini se da ga niko ne nalazi! Stalno slušate ljude kako se žale na nedostatak bereketa u vremenu, nedostatak bereketa u snu, nedostatak bereketa u novcu te u svemu ostalom.

Ako bismo tražili neku islamsku definiciju produktivnosti, ona bi se vjerovatno mogla sažeti u rijeci bereket ili blagoslov. Biti sposoban postici što više s malo sredstava, napraviti puno stvari u kratkom vremenu, i proizvesti puno toga uz malo napora, zasigurno je jedna velika blagodat od Allaha (Subhananhu we Te’ala).

A ipak, bereket je u današnje vrijeme nekako postao izgubljeno blago; svi ga traže, ali cini se da ga niko ne nalazi! Stalno slušate ljude kako se žale na nedostatak bereketa u vremenu, nedostatak bereketa u snu, nedostatak bereketa u novcu te u svemu ostalom.

U ovom clanku mi cemo razriješiti taj misterij, inšaAllah: saznat cemo šta je to bereket i gdje ga to možemo naci!

Šta je bereket?

Jedan poznati daija objašnjava ga na sljedeci nacin:

„Bereket podrazumijeva udio Božije dobrote u necemu, pa ako se ona pojavi u necemu malom, poveca ga. A ako se pojavi u necemu velikom, koristi mu. A najveci plodovi bereketa u svim stvarima je koristiti taj bereket u pokornosti Allahu swt.

Izvori bereketa

Cvrsto vjerujem da bereket nije izgubljeno blago, prije bih rekao da nam je ono pred ocima! To blago dostupno je i spremno da bude uruceno samo onome ko za njega radi. U nastavku sam napravio popis nekoliko izvora bereketa. Lista nije iscrpna, stoga je možete dopuniti u Vašim komentarima kako bismo svi razmijenili i proširili naše razumijevanje ovog velikog blaga.

1. Dobre namjere

Ako želiš da nešto bude ispunjeno bereketom, imaj dobre namjere. Tacnije, pobrini se da tvoje djelo bude u ime Allaha swt. Kad ponovo pogledate definiciju bereketa, možete pretpostaviti da se bez namjere da ono što imamo ili radimo bude radi Allaha swt, Božija dobrota nece se naci u našim djelima.

1.Allah kaže u Kur’anu: A da su stanovnici sela i gradova vjerovali i grijeha se klonili, Mi bismo im blagoslove i s neba i iz zemlje slali, … (Sura Al-A’raf, 96. ajet).

Takoder kaže u Kur’anu: …a onome koji se Allaha boji, On ce izlaz naci i opskrbit ce ga odakle se i ne nada. (Sura Al-Talaq, 2-3. ajet).

2. Pouzdanje u Allaha

Allah kaže u Kur’anu: …onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah ce, zaista, ispuniti ono što je odlucio; Allah je svemu vec rok odredio. (Sura Al-Talaq, 2-3. ajet)

Rekao je Poslanik salallahu alejhi ve sellem: Omer ibn el-Hattab, neka je Allah zadovoljan njime, veli: “Cuo sam kako je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada bi ste se svi oslonili na Allaha onako kako treba da se oslonite, On bi za vas uistinu osigurao opskrbu kao što to cini za ptice, koje se ujutro probude gladne, a vracaju se site u sumrak. (Ahmad, An-Nasa’l, Ibn Madžah, at-Tirmizi)

3. Ucenje Kur’ana

Ovo je izvor bereketa! Ali, subhanAllah, mi tako se tako rijetko s njega napajamo! Allah kaže u Kur’anu: A ova Knjiga, koju objavljujemo, blagoslovljena je, ona potvrduje onu prije nje da opominješ Mekku i ostali svijet. A oni koji u onaj svijet vjeruju – vjeruju i u nju i o molitvama svojim brigu brinu.

Dakle, citajte Kur’an, te posmatrajte kako Allahove blagodati i blagoslovi ulaze u vaš život. Što se smo dalje od Knjige upute, to ce manje bereketa biti u našim životima.

4. Izgovaranje Bismille

Izgovaranjem Bismille prije svakog posla, vi zazivate Allahovo ime na tu aktivnost; ne samo da ce se na aktivnost spustiti bereket nego ni Šejtan nece moci u njoj uzeti ucešca! Tako uvijek recite „Bismillah“ prije svega što radite! Tako lako zaboravljamo reci „Bismillah“. Ponekad smo toliko naviknuti da je izgovaramo da se ne možemo ni sjetiti jesmo li je izgovorili ili ne! Pokušaj biti svjestan izgovaranja „Bismillah“ te pokušaj razumjeti šta izgovaraš prije onoga što ciniš.

5. Jesti s ljudima

Ovo je poznato svakom ko ima iskustva s pozivanjem gostiju u svoju kucu. Ma koliko ti se cinilo malo hrane koju iznosiš pred goste, uvijek je više nego dovoljno! (Napomena: ovo nije izgovor da loše docekate goste, zapravo, mi bismo trebali slijediti sunnet našeg poslanika Ibrahima salallahu alejhi ve sellem., koji je za meleke koji su ga posjecivali pripremio veliku gozbu.)

Ono o cemu ja govorim je bereket do kojeg dolazi kad se jede zajedno, a što potvrduje hadis Poslanika Muhammeda salallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: Jedite zajedno i nemojte se dijeliti jer je blagoslov (bereket) u zajednici… A u drugom hadisu kaže: Ko ima hrane za dvojicu, neka kuci povede i treceg, a ko ima hrane za cetvericu, neka povede petog ili šestog. (Buhari, svezak 4. knjiga 56. broj 781)

6. Iskrenost u trgovini

Ovo je za sve vas poslovne ljude (ukljucujuci one na eBay-u). Ne smijemo pretpostaviti da ce laganje i varanje ljudi uciniti posao unosnim. Naprotiv, bereket ce nestati iz vaše trgovine. Poslanik Muhammed salallahu alejhi ve sellem kaže: Kupac i prodavac imaju slobodu izbora dok se ne rastanu, pa ako budu iskreni i ispolje stvarno stanje (robe), bit ce im bereket u pazaru, a kao zataje i slažu, onda ce im nestati bereketa u onome što su pazarili.

Da, teško je biti iskren kad pokušavaš nešto prodati, ali vjerujte mi, isplati se.

7. Dova

Zamoli Allaha za bereket! Ako obratiš pažnju na neke dove Poslanika Muhammeda a.s., primijetit ceš da je Poslanik a.s. upucivao dove za bereket. Mi uvijek kažemo: „Da te Allah blagoslovi!“ Pa, pogodite što! To je izvor bereketa. Isto tako, kad budete pozvani u neciju kucu, Poslanik Muhammed a.s. nas je savjetovao da uputimo sljedecu dovu za svog domacina: Allahu, blagoslovi im ono cime si ih opskrbio, oprosti im i smiluj im se.

8. Halal zarada/novac

Poslanik Muhammed salallahu alejhi ve sellem. je rekao: O ljudi, Allah je dobar i zato On i prima samo dobro.

(Ucenjaci kažu da se ovo odnosi na halal zaradu i njenu važnost.)

Jedan ucenjak je takoder rekao za onog koji jede haram, da ce njegovi udovi biti neposlušni Allahu, htio on to ili ne htio, i da ce kod onog koji jede halal hranu i traži halal zaradu, udovi mu isto ciniti dobro i da ce im biti data dozvola da traže ono što je dobro.

Ovaj koncept udova koji su blagoslovljeni i osposobljeni da cine dobro uistinu je blagodat i bereket koji bismo svi trebali tražiti. Podsjeca me na pricu o starom covjeku koji je preskakao veliku razdaljinu koju ni mladici nisu bili kadri preskociti. Na pitanje mladica kako to postiže, starac je odgovorio: „To su naši udovi: štitili ih smo ih od cinjenja grijeha kad smo bili mladi pa ih je Allah za nas ocuvao kada smo ostarili.“

9. Slijedenje sunneta Poslanika Muhammeda salallahu alejhi ve sellemu svemu

Rekao sam to prije i ponovo cu to reci: Najproduktivniji covjek u historiji covjecanstva je naš dragi poslanik Muhammed salallahu alejhi ve sellem. Dakle, jednostavno slijedenjem njegovog nacina života i njegovih postupaka o kojima tako cesto slušamo, zadobijamo veliki izvor bereketa.

Neki od ovih sunneta ukljucuju: ustati na sehur, jesti desnom rukom s kraja posude, otici na bajram-namaz, oblizati prste nakon obroka, spavati na desnoj strani, koristiti misvak (cetkicu) i još mnogo toga. Obrati pažnju na ove sunnete i slijedi ih jer imitiranje života najblagoslovljenijeg covjeka na Zemlji zasigurno je izvor bereketa.

10. Klanjanje istihare

Klanjanje istihare u svim pitanjima, prepuštanje ishoda Allahu swt. kao i prihvatanje Njegove odluke veliki su izvori bereketa.

Poslanik Muhammed salallahu alejhi ve sellem nas je u sljedecem hadisu poducio ovoj lijepoj dovi koja nam pomaže u donošenju odluka i sprecava da se kajemo za izbore koje pravimo:

Od Džabira ibn ‘Abdullaha se prenosi da je rekao: „Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, poducavao nas je da obavljamo istihara-namaz u svakoj prilici, kao sto nas je poducavao nekoj suri iz Kur’ana. Govorio je: “Kada neko od vas hoce uraditi (neki posao), neka mimo farzaklanja dva rekata, a zatim neka kaže: „Allahu moj, molimTe da mi daš rješenje iz Tvog sveobuhvatnog znanja, i od Tebe tražim pomoc da me pomogneš Tvojom snagom, i molim Te da mi podariš iz Tvoje velike dobrote. Ti si svemocan, a ja snage nemam, Ti sve znaš, a ja ne znam. Ti jedini poznaješ skriveno. Allahu moj, ako je ovo što želim uraditi dobro po mene, moju vjeru i moj život i moju smrt, onda mi odredi da to uradim, i to mi olakšaj i podari mi bereket u tome. A ako je ovo što želim uraditi loše po mene, po moju vjeru, život i smrt, onda to otkloni od mene i odredi mi da se desi bolje od toga, bez obzira šta to bilo, i ucini da budem zadovoljan.”

Onaj ko traži uputu od svog Stvoritelja i savjetuje se sa bracom u vjeri a zatim ostane cvrst u svojoj odluci nece osjetiti kajanje, kao što Allah swt. kaže: „…i u svemu se savjetuj s njima. A kad se na nešto cvrsto odluciš, tad se na Allaha osloni! Allah, zbilja, voli one koji se na Njega oslone“ (Kur’an 3:159)

11. Zahvaljivanje Allahu džellešanuhu u izobilju

Allah kaže u Kur’anu: „Ako budete zahvalni, Ja cu vam sigurno još više dati“. Jedan ucenjak mi je jednom rekao da ako se ovaj ajet bolje pogleda, arapska rijec koja se koristi za potvrdu da ce Allah swt. dati još više osobi koja Mu zahvaljuje je zapravo u obliku zakletve – “La azidannakum”. Tako Allah obecava osobi koja Mu zahvaljuje povecanje dobrostanja i bereketa, a Allah ne krši svoja obecanja.

12. Sadaka

U hadis kudsiju, Allah kaže: „Udijeli, o sine Ademov, pa cu i Ja tebi udijeliti.”.

Svaki put kada ste bez dinara ili osjecate da se bereket izgubio iz vašeg života i da ga je hitno potrebno vratiti, najbrži nacin stjecanja bereketa u životu može biti udjeljivanjem sadake. Na primjer, recimo da je bereket uklonjen iz vašeg života zbog grijeha koji ste pocinili: sadaka briše vaše grijehe, povecava dobra djela i izvor je bereketa.

Ne mogu vam opisati trenutan osjecaj zadovoljstva pri davanju sadake ni bereket koji je prati. Probajte to ODMAH!

13. Ucvršcivanje rodbinskih veza

Prenosi Ebu Hurejre, da je Poslanik,salallahu alejhi ve sellem rekao: “Uzvišeni Allah je stvorio stvorenja, a kada je završio, ustala je rodbinska veza i rekla: ‘Ustala sam tražeci od Tebe zaštitu od kidanja rodbinskih veza.’ Uzvišeni Allah joj rece: ‘Hoceš li biti zadovoljna ako budem cuvao i pazio onoga ko tebe bude cuvao i pazio, a odbacim onoga ko tebe ne pazi i ne održava?’ Rekla je: ‘Da, bit cu zadovoljna, Gospodaru moj’. Rece: ‘To tebi pripada!’” Ebu Hurejre dodaje: „Ako želite, možete uciti ajet: “Zar i vi ne biste, kad biste se vlasti docepali, nered na zemlji cinili i rodbinske veze kidali!” (Buhari, svezak 6, knjiga 60, broj 354.)

14. Rano budzenje

Poslanik Muhammed salallahu alejhi ve sellem je rekao: „Allahu, podari bereket mome ummetu u ranim jutarnjim satima!” (Ahmed).

Ovaj hadis je bio ono što me potaknulo na izradu stranice ProductiveMuslim.com! Takvi dragulji produktivnosti su izvori bereketa koje bismo trebali pronaci da bismo naše živote ucinili produktivnijim. Rano budenje je tako važan korak ka tome da dobijemo bereket i da se osjecamo dobro tokom cijelog dana.

Pokušajte ustati na nocni namaz a onda raditi u satima prije sabah-namaza. Ako ne možete, onda bar ustanite na sabah-namaz i ostanite budni sve do izlaska sunca prije nego što se vratite na spavanje. Ti sati su puni bereketa. Ako ste u mogucnosti ici na posao u tim satima, ucinite to, obavit cete puno više posla nego za cijeli jedan dan.

15. Brak

Allah kaže u Kur’anu: „I udajite i ženite svoje neudate i neoženjene, i cestite robove i robinje svoje! Ako budu siromasi, Allah ce ih obogatiti iz dobrote Svoje. Allah je beskrajni dobrocinitelj i zna sve.“ (Kur’an 24:32)

16. Namaz

Allah kaže u Kur’anu: „Naredi porodici svojoj namaz i u tome budi ustrajan. Od tebe opskrbu ne tražimo, Mi tebe opskrbljujemo, a sretan kraj bogobojaznima pripada.“

Da bismo dodatno ilustrirali svrhu namaza, pokušaj zamisliti svoj život bez tog velikog ibadeta. Odakle bi bereket dolazio? Sve one koji su još uvijek neodlucni u pogledu namaza molim da se vrate na Pravi put, to je vaš spas za konacno odredište u buducnosti i svakodnevna hrana za vašu dušu.

17. Traženje oprosta od Allaha džellešanuhu.

Poslanik salallahu alejhi ve sellem je rekao: “Ko bude ustrajan u traženju oprosta od Allaha , Allah ce ga rasteretit svake brige, naci ce mu izlaz iz svake nevolje i opskrbit ce ga odakle se i ne nada.“

Nadam se da ovo obuhvata veci dio izvora bereketa, ali kao što sam rekao prije, to nije detaljan popis. Molim vas da dodate svoje izvore i preporucite još savjeta da ih možemo podijeliti.

Piše: Mohammed Faris
n-um.com

Items details

Icon for hits displayHits: 3043 clicks
Icon for creation to displayCreated 3 years and 4 months ago at Srijeda, 05 Novembar 2014 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info