أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Velikani Ummeta | Biografije BIOGRAFIJA ŠEJHA HASANA BUHARIJA + VIDEO

BIOGRAFIJA ŠEJHA HASANA BUHARIJA + VIDEO

Share

 

Šejhovo puno ime je Hasan ibn Abdulhamid ibn Abdulhakim Buhari. Kunja (nadimak) mu je Ebu Muhammed. Rođen je 1395. h. god. (1974.god. po Gregorijanskom kalendaru, op.prev.) u Mekki el-Mukerremi. Osnovnu školu je završio 1409., a srednju 1412.h.god.

 

Nakon završenog srednjeg obrazovanja upisuje se na Univerzitet Ummul-Qura u Mekki na Fakultet šerijata i islamskih znanosti – odsijek Šerijat. 1416. h. god. uspješno završava fakultet najvećim ocjenama.

Svoj akademski napredak nastavlja upisivanjem magistrata, također, na Univerzitetu Ummul-Qura, na Fakultetu šerijata i islamskih znanosti – odsijek Usulul – Fiqh.

Magistarski rad pisao je na temu: “Menhedž imama Tahavije u otklanjanju oprečnosti u tekstovima šerijata, u njegovoj knjizi Šerh muškilil-asar.

Mentor mu je bio dr.Ahmed ibn Abdullah ibn Humejd. Svoj magistarski rad je odbranio 1422.h.god. najvećim ocjenama.

Nakon magistrata pravi pauzu od nekoliko godina, a zatim upisuje doktorat, također, na Univerzitetu Ummul-Qura, na Fakultetu šerijata i islamskih znanosti – odsijek Usulul – Fiqh.

Doktorsku disertaciju mu je bila valorizacija knjige Kafi el-Muhtadž Fi Šerh el-Minhadž.

Mentori na doktorskoj disertaciji su mu bili:

- Prof. Dr. Muhammed el-Arusi Abdulkadir, bivši član vijeća Velikih učenjaka i predavač u Mesdžidul – Haramu

- Prof. Dr. Abdurrahman ibn Abdulaziz es-Sudejs, imam i hatib Mesdžidul – Harama

Doktorsku disertaciju je odbranio najvećim ocjenama. Pored toga, disertacija je predložena za štampanje.
U periodu od 1421-1423.h.god. predavao je u Šerijatskoj instituciji mekkanskog harema, a od 1424.h.god. radi kao profesor na Univerzitetu Ummul – Qura.

Imam je i hatib džamije Basamed u naseljau Biban u Mekki. Pored toga, obnaša i dužnost Direktora odsijeka za usmjeravanje i savjetovanje na Institutu za arapski jezik pri Univerzitetu Ummul-Qura. Zatim, upravnik je i predavač na halkama za učenje Kur’ana napamet u džamiji Ašur Buhari.

Hafiz je Kur’ana časnog na svih deset postojećih kiraeta, te je kao takav predložen kao jedan od kandidata za imama Poslanikove džamije u Medini.

Učestvovao je na mnogim takmičenjima učenja Kur’ana, na kojima je redovno osvajao prva mjesta. Pored takmičenja u učenju Kur’ana, učestovao je i na nekoliko takmičenja pamćenja hadisa, na kojima je, također, osvajao samo prva mjesta.

Poznato je među njegovim učenicima i to da šejh Hasan Buhari pamti Kutubu-sitte (šest hadiskih zbirki), međutim, to nikada nije potvrdio.

Treba istaći i to da je dobar dio svog davetskog rada usmjerio na rad sa stranim studentima koji studiraju na Univerzitetu Ummul-Qura u Mekki, pokazujući time zainteresovanost i brigu za islamski ummet diljem planete, te shvatanje važnosti podučavanja novih daija iz svih dijelova svijeta.

Priredio: Haris Hećimović (Asocijacija studenata Ummul-Qura, Mekka)

 


 

VIDEO PREDAVANJE:-

VJERA JE MEĐUSOBNO SAVJETOVANJE | Dr. Hasan Buhari


ArtCreative Design and Custom coding

 

Items details

Icon for hits displayHits: 1833 clicks
Icon for creation to displayCreated 3 years and 8 months ago at Petak, 22 August 2014 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info

Ažurirano ( Subota, 23 August 2014 03:30 )