أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Ahlak | Da`wah Ovu Knjigu ne zapostavljaj, živ bio!

Ovu Knjigu ne zapostavljaj, živ bio!

Share

Cesto cujemo ljude kako kažu:“ On ti je pravo pobožan, stalno uci u Kur'anu.“ Ili cujemo kako musliman kaže za muslimana:“On ti živi onako kako u Mus(h)afu se kaže, nema kod njega drugacije.“

Kur'an nije objavljen samo vjernicima, Kur'an nije objavljen samo onim vjernicima koji klanjaju i poste, Kur'an nije objavljen samo ljudskim bicima. Kur'an je Allahova Rijec, Objava, Knjiga koja je objavljena kao Uputa za sretan život na ovom i buducem svijetu, on je objavljen i obraca se vjernicima, nemuslimanima, griješnicima, Kur'an je objavljen džinnima i ljudima. Svakom bicu, ljudskom ili duhovnom, Kur'an se obraca i poklanja mu pažnju.

A koliko MI Kur'anu pažnje posvecujemo? Imamo razlicite pristupe Kur'anu, generalno gledano, muslimani poštuje Kur'an kao Božiju knjigu. Ali, da li je samo dovoljno nešto poštovati.

Zamislimo studenta medicine koja sa velikim poštovanjem se odnosi prema knjigi anatomije, toliko je poštuje da je nije nikad otvorio, nikad iz nje nije ništa procitao a pogotovo naucio, cuva je umotanu u komadi da se ne upraši. Ali, taj student ima jaku želju da prode taj predmet (ispit ) kod profesora. Mislim da ce proci i da ce profesor imati razumijevanja prema njegovoj pažnji koju gaji prema knjigi anatomije, hoce ali u paprikama.

Dakle, Kur'anu nije mjesto u komodi, umotan u peškir, pod kljucem! Tu može da bude iz poštovanja prema njemu, jer se Kur'an cuva na visokom i cistom mjestu.

Mjesto Kur'ana mora da bude u NAŠIM SRCIMA!

Nema ništa na ovom svijetu da može unijeti smirenost u srca ljudi, kao Kur'an. Sve ostalo je samo lažna i prividna smirenost. Uzvišeni Allah, spustio je Kur'an kao život za naša srca, dakle s ciljem oživljavanja naših srca, BEZ OBZIRA koje ili cije srce bilo u pitanju. Tako Allah, dž.š., kroz Kur'an, ne obraca se samo vjernicima, nego svakoj društvenoj jedinki.

Pa tako griješnik, kroz Kur'an vidi svoju tevbu (pokajanje), vjernik prakticar kroz Kur'an vidi svoje ucvršcivanje u vjeri, nemusliman kroz Kur'an vidi novo shvatanje i poimanje zadnje Božije Objave covjecanstvu. Kur'an se obraca bolesnicima, trgovcima, naucnicima, djeci, roditeljima, onima koji nemaju djece, studentima, džinima. Kur'an nikog nije zapostavio, ali mi jesmo zapostavili njega.

Svako i svaciji život obuhvacen je Kur'anom, samo treba uputu tražiti, potrebno je odmotati peškir, obrisati prašinu sa njega, uzeti abdest, sjeti i poceti se družiti sa necim što je od Uzvišenog Boga.

Zato, nemoj da ti ovaj Ramazan prode a nisi se nikako ili skroz slabo družio sa Kur'anom! Znaj da nemaš izgovora.

Izgovori tipa: ne znam uciti u Kur'anu i sl., ne pale, ima i drugih nacina da se družiš sa Kur'anom.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta, valjda ceš se u nekom od njih da nadeš i na taj nacin sebi pruštiti druženje sa Kur'anom u mjesecu Kur'ana.

- Ucenje Kur'ana na arapskom, svaki dan 20 stranica. Napraviš sebi raspored, negdje oko 5 stranica poslije svakog namaza

- Ako ne znaš arapska slova a zna neko od ukucana, tvoje dijete, žena, brat, bilo ko, neka uce Kur'an naglas a ti slušaj.

- Ako ne zna niko da uci u Kur'anu, onda svaki dan uzmi prevod znacenja na bosanski i citaj sa razmišljanjem, barem po 10-stranica ili više. Što da ne? Koliko naših ljudi procitaju citav Kur'an za Ramazan, s prevodom svakako, ali su se družili sa Kur'anom, što predstavlja radost za srce.

- Ako nemaš Kur'an nikako u kuci ( nažalost, ima kuca u kojima nema Kur'ana), onda nadi na internetu video i audio klipove i slušaj ucenje Kur'ana. Svaki dan, poslije namaza ili dok odmaraš, upali sebi nekog od ucaca, slušaj Kur'an i uživaj. Isto tako možeš da nadeš i na svom mobitelu.

- Ako znaš neke sure iz Kur'ana napamet, naucio si ih u mektebu nekad davno, ponavljaj ih svaki dan, bez obzira što su to iste sure, svaki dan ih po nekoliko puta ponavljaj. Neka ti jezik bude vlažan od ucenja Kur'ana.

Zapamti, mjesec Ramazana je mjesec Kur'ana, u tom mjesecu pocelo je njegovo objavljivanje Poslaniku, s.a.v.s.

Saudin Cokoja

Items details

Icon for hits displayHits: 2300 clicks
Icon for creation to displayCreated 3 years and 7 months ago at Utorak, 19 August 2014 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info