أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Post | Ramazan ŠTA JESTI ZA IFTAR?

ŠTA JESTI ZA IFTAR?

E-mail Ispis PDF
Share

Piše: Amira Ayad

ŠTA JESTI ZA IFTAR?

Nakon dugog dana posta mudro je iftariti se lahkim i zdravim jelom koje bi bilo dobro zapoceti datulama.

Datule sadrže vi­sok procenat jednostavnih šecera koji se lahko i brzo apsorbi­raju u organizmu dajuci mu tako trenutacni energetski poticaj i vracajuci normalan nivo šecera u krvi nakon dugog dana posta.

One takoder obezbjeduju energiju neophodnu za probavu, asi­milaciju i apsorpciju, pa tako preventiraju tromost koja se cesto osjeca nakon iftara.

Ovaj obicaj još uvijek se prakticira u broj­nim arapskim zemljama, u kojima muslimani, nakon nastupa­nja akšama, a prije klanjanja akšam-namaza, prekidaju post da­tulama potopljenim u mlijeko.

Ova kombinacija datula i mlije­ka veoma je zdrava.

Datule su bogate vitaminima A i B, pored magnezija, kalija i fosfora. Osim jednostavnih, lahko probav­ljivih šecera, one sadrže i vlakna, što olakšava zatvor (konsti- paciju), pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi, djeluje protiv raka debelog crijeva i brzo daje osjecaj sitosti.

Mlijeko je bogato proteinima, kalcijem, vitaminom B2 i vitaminima otopivim u mastima. Visok glikemijski indeks datula reducira se mlijekom. Masna priroda mlijeka usporava apsorpciju šecera iz datula i tako preventira iznenadnu navalu inzulina.

NEKOLIKO SAVJETAU VEZI SA IFTAROM

1.          Zapocnite iftar tanjirom supe, po mogucnosti domace, bez masnoce, a ako planirate jesti meso tokom obroka, onda ne­mojte dodavati meso u supu. Navest cemo nekoliko prijedloga u tom pogledu.

•       Biljne supe veoma su hranjive, bogate vitaminima, vlakni­ma i fitonutrijentima. Može se dodati bilo koja biljka koju volimo. Takoder se može napraviti gustom, tako da bude ka­šasta ili je ostaviti prirodno rijetkom.

•       Supe od lece ili graha (kao što je harira -marokanska tradi­cionalna supa) bogate su proteinima, mineralima, vitamini­ma i vlaknima. One su, takoder, veoma site, pa, ako pazite na tjelesnu masu, predstavljaju dobru zamjenu za vecu ko­licinu hrane koju biste inace konzumirali.

•       Supe od gljiva takoder su dobar izbor; one su zdrave, hranji­ve i, povrh svega, izvrsnog ukusa.

•       Supa od paradajza moja je omiljena. Visok nivo antikancerogenog fitonutrijenta likopena cini je izuzetno hranjivim jelom.


2.          Jedite puno svježe salate, to je i zdravo i sito, ali izbjegavajte vec pripremljene preljeve. Možete sebi napraviti vlastiti preljev od maslinovog ulja, jabukovog sirceta, timijana, bosiljka i origana. Stavite puno zelenog lišca u svoju salatu; što je tamnija zelena boja, to sadrži više hranjivih tvari. Zeleni listovi sadrže vitamin C, folnu kiselinu (esencijalni B vitamin), beta-karotene i puno vlakana koji pomažu debelom crijevu u detoksifikaciji i procesu cišcenja.

3.   Izbjegavajte masnu i prženu hranu, koliko god je to mogu­ce. Prženje hrane stvara neprirodne masti koje se nazivaju transmasne kiselineza koje je utvrdeno da izazivaju brojne poreme­caje u radu srca i krvotoka. Isto tako, prženje ugljikohidrata na visokim temperaturama stvara toksicni nusprodukt acrolin, za kojeg se vjeruje da ima kancerogeni ucinak. Povrh svega, tu je i prosta cinjenica: masti vas cine debelim.

4.   Nemojte jesti puno mesa. Vecina nas uzimaviše nego dovolj­no proteina u svojim obrocima, jer ih ima - kako smo naveli u prethodnim poglavljima - u mesu, jajima, mlijeku i grahu. Da ponovimo, konzumiranje previše mesa, najbogatijeg izvora proteina, rezultira pojavom simptoma gihta u zglobovima. Po­red toga, meso sadrži i znacajne kolicine masti i holesterola.

5.   Pokušajte zamijeniti nekaloricne deserte svježim ili sušenim vocem. Postoji zdrav tradicionalni egipatski desert koji se pravi tako da se stave osušeni plodovi (marelice, šljive, smokve i gro­ždice) u malo vode, tek toliko da ih prekrije, i ostave tako 8-12 sati, nakon cega se na vrh stave cijeli orasi i desert se servira.

6.   Pijte puno tekucine: svježe sokove bez šecera, biljne cajeve, mlijeko i mlacenicu. Medutim, ovo ne zadovoljava u potpuno­sti tjelesne potrebe za vodom. Pijte vodu što više možete, naj­manje 1,5 litar svake noci.

Ne treba spavati poslije iftara, treba biti aktivan i makar pro­šetati nekoliko minuta, kako bismo pomogli organizmu da pro­bavi hranu. Treba imati na umu da, ako se redovno posti (bez prejedanja), mogu se osjetiti neki prirodni simptomi detoksifikacije, jer se toksini polahko izbacuju iz tijela, posebno u pr­vih nekoliko dana.

Ovi simptomi mogu biti umor, glavobolja ili pak zadah iz usta. Ipak, ne trebate biti zabrinuti, ovo su pri­rodni simptomi koji ce ubrzo proci (sve dok se uzima dovoljna kolicina tekucine).

Treba uvijek imati na umu hadis Poslanika, sallallahu ‘alejhive sellem: "Tako mi Onoga u Cijoj je Ruci duša Muhammedova, zadah iz usta postaca draži je Allahu od miri­sa miska.”[6]

A ŠTA ZA SEHUR?


Jutarnji obrok (sehur), prije nego se zaposti, sunnet je Allaho­vog Poslanika, sallallahu ‘alejhive sellem. U hadisu se kaže: "U SEHURU JE BEREKET, PA GA NEMOJTE PRESKAKATI. POPIJTE MAKAR GU­TLJAJ VODE, JER ALLAH I NJEGOVI MELEKI DONOSE SALAVAT NA ONE KOJI USTAJU NA SEHUR.” Dakle, trebamo ustati prije zore makar da bismo popili malo vode ili cašu mlijeka. Najbolja hrana za se­hur jeste jelo od kruha i sira (nemasni riccota sir, poznat kao lebnau arapskom jeziku, dobar je izbor) ili mlacenica. Takoder se može pojesti malo salate, svježeg povrca, osušenog voca, ne­koliko banana ili malo jogurta.

Jedno od osnovnih pravila vrijedi i ovdje: ne treba pretjeriva­ti. Treba imati na umu da je cilj posta cijelog mjeseca isprazniti stomak i olakšati tijelo, kako bismo oslobodili dušu.

Odlomak iz knjige: "Zdravlje tijela i duše"

Sa engleskog preveli Derviš Taci i Amir Mehic

Izdavac: Ilum, Bužim, 2012.

Items details

Icon for hits displayHits: 1114 clicks
Icon for creation to displayCreated 3 years and 7 months ago at Utorak, 19 August 2014 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info