أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna Category Blog U Danskoj otvorena prva džamija sa munarom! + SLIKE!

U Danskoj otvorena prva džamija sa munarom! + SLIKE!

E-mail Ispis PDF
Share

- Najveća danska džamija, prva sa minaretom u ovoj zemlji, otvorena je u četvrtak na sjeverozapadu Kopenhagena. Za izgradnju džamije Katar je izdvojio 20,1 miliona eura.

Dugotrajna politički utjecaj anti-imigrantske Danske narodne stranke (DPP) i karikature Poslanika, SALALLAHU ALEJHI VE SELLEM., koje su se pojavile u danskim novinama, su dovele do zategnutih odnosa između najveće vjerske manjine u Danskoj i ostatka stanovništva.

Nakon godina političkih previranja i 'ne u mom dvorištu' protesta, muslimani Kopenhagena proslavljaju otvaranje ovog kompleksa na 6.700 kvadratnih metara. Kompleks se sastoji od džamije, kulturnog centra, televizijskog studija i fitness centra.

Predstavnici Crkve Danske kao i jevrejske zajednice prisustvovali su otvorenju džamije.

Pojedini skeptici iz desničarskih stranki napomenuli su da činjenica da je džamiju finansirao Katar izaziva sumnju da ova država može koristiti džamiju da širi svoj utjecaj među danskim muslimanima.

Međutim, Muhamed el-Maimuni, glasnogovornik Islamskog vijeća Danske, pod čijim vlasništvom se nalazi džamija, kaže: „Mi nismo uključeni u politiku Katara i nemamo nikakve veze sa situacijom u Kataru. Islamsko vijeće Danske ima pune ovlasti nad retorikom koja će se ovdje koristiti. I to je razlog zbog čega smo jako sretni sa ovom donacijom, to je velikodušni dar koji je došao bez ikakvih zahtjeva", dodao je on.

IZVOR:

http://www.islammylife.tv


Izgradnju džamije je finansirao Katar. Svečanoj ceremoniji otvaranja "Centra civilizacije Hamad Bin Khalifa", koji se proteže na 7.000 metara kvadratnih površine, prisustvovali su, između ostalih, katarski ministar za vakufe i islamske poslove Gaith bin Mubarak, predsjednica Odjela za kulturu i omladinu Kopenhagena Pia Allerslev kao i mnoge druge istaknute ličnosti iz javnog i političkog života.

Katarski ministar bin Mubarak u obraćanju je kazao da otvaranje centra stvara mostove koji povezuju dvije civilizacije.

"Katar je pomagao i bio podrška u mnogim projektima. Veoma smo sretni i ponosni jer smo učestvovali u ovakvom projektu koji stvara mogućnost zajedništva danske zajednice i svijeta izvana", pojasnio je bin Mubarak.

Sa džamije je proučen ezan koji je pratila jedna grupa vjerskih službenika crkve u Danaskoj.

U džamiji, koja je koštala oko 20 miliona eura, nalaze se i sadržaji za djecu.

IZVOR:

Klix.ba


SLIKE

Items details

Icon for hits displayHits: 2770 clicks
Icon for creation to displayCreated 3 years and 10 months ago at Petak, 20 Juni 2014 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info