أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna Category Blog Islamska zjednica u BiH Kabinet reisu-l-uleme upozorio na štetno djelovanje šijske fondacije Mula Sadra

Islamska zjednica u BiH Kabinet reisu-l-uleme upozorio na štetno djelovanje šijske fondacije Mula Sadra

E-mail Ispis PDF
Share

U povodu objavljivanja teksta na stranici Fondacije Mulla Sadra u Bosni i Hercegovini, koji može potaknuti nerazumijevanje kod nekih muslimani u vezi kodifikacije Kur'ana, Kabinet Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:- Na internet stranici Fondacije Mulla Sadra u Bosni i Hercegovini objavljen je tekst koji unosi nemir među muslimane, zato što može potaknuti bitno nerazumijevanje pa čak i zabunu u vezi kodifikacije kur'anskog teksta.

Ovakva vrsta tekstova nije dobrodošla, jer ima štetne posljedice po muslimane na ovim prostorima. Fondacija Mulla Sadra u svom angažmanu u Bosni i Hercegovini aktivna je u tumačenju islama s pozicija šiijskog svjetonazora. U ranijim kontaktima koje su predstavnici Islamske zajednice imali s ovom Fondacijom ukazano je na sve štetne posljedice takvog pristupa.

Također je naglašeno da Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju vjerskih zajednica precizira na koji način se u našoj državi stječe mogućnost bavljenja vjerskim poslovima.

Islamska zajednica je smatrala da su predstavnici Fondacije razumjeli ovu poruku i da je postignut dogovor da se ovakve teme u Bosni i Hercegovini izbjegavaju, međutim pojavljivanje napisa koji može potaknuti zabunu u vezi same vjerodostojnosti kodifikacije kur'anskog teksta nije dobar znak za nastavak saradnje i ne govori u prilog međusobnom razumijevanju i poštovanju. Štaviše, dodatno začuđuje pojava teksta kada se zna da najveći šiijski autoriteti ničim ne spore autentičnost postojeće kodifikacije Kur'ana.

Islamska zajednica razumije negodovanje mnogih muslimana i svojih članova zbog pojave ovakvih tekstova i djelatnosti, ali i dobro razumije svoju obavezu da čuva od rastakanja ehlisunnetsku tradicija islama i hanefijski mezheb, koji su i važećim Ustavom IZ zaštićeni.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i Islamska zajednica visoko cijene i ne zaboravljaju veliko prijateljstvo i važnu podršku naroda i države Islamske Republike Iran tokom odbrane od agresije i u postratnoj obnovi, međutim neće dopustiti da ta činjenica bude od nekih pojedinaca ili organizacija zloupotrebljavana ili bude opravdanje da se danas ukupno stanje muslimana otežava svjesnim podsticanjem sumnji u islamsku tradiciju Bošnjaka i institucije Islamske zajednice.

Nažalost, neodgovorne aktivnosti nekih pojedinaca i organizacija tjeraju Islamsku zajednicu da preispita nastavak i oblike saradnje sa svima koji ignoriraju bošnjačku islamsku tradiciju i jedinstvo muslimana, uključujući i Fondaciju Mulla Sadra, kaže se u saopćenju Kabineta Reisu-l-uleme koje je potpisao Razim Čolić, šef Kabineta.

 

Items details

Icon for hits displayHits: 2412 clicks
Icon for creation to displayCreated 4 years and one month ago at Nedjelja, 09 Februar 2014 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info