أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Qur`an & Nauka Medicinski i naučni aspekti sedžde

Medicinski i naučni aspekti sedžde

Share

Medicinski i naučni aspekti sedžde

LINK VIDEO:


ArtCreative Design and Custom coding


Naučni aspekt sedžde

Naša tijela primaju veliku količinu elektromagnetnih talasa dnevno. Mi dobivamo ove elektromagnetske talase kroz zračenje raznih električnih uređaja koje svakodnevno koristimo: TV, predmeti na daljinsko upravljanje, mobilni telefoni, kompjuteri i sl. Također i putem električnih svjetiljki koje ne mogu biti ugašene u nekim slučajima čak ni sat vremena!

Mi smo medij koji prima velike količine elektromagnetskih talasa. Drugim riječima, mi se punimo elektromagnetskim talasima a da to i ne primjetimo!

Imamo glavobolje! Osjećamo se neugodno! Ljenost u radu i bol u različitim dijelovima tijela! Ne zaboravite ovo kada osjetite neke od ovih simptoma!

Šta je rješenje za sve ovo?

Jedan nemuslimanski naučnik (iz Evrope) je izvršio ispitivanje iz kojeg je zaključio da je najbolji način za tijelo da odstrani ove štetne elektromagnetske naboje koji ozljeđuju tijelo: što češće spuštanje čela na zemlju, tako da zemlja apsorbuje štetne elektromagnetske naboje.

Ovo je slično uzemljenju zgrada, gdje svaki električni signal (poput grmljavine) bude apsorbovan kroz zemlju.

Zato, spustimo naša čela na zemlju da bi odstranili ove štetne elektrimagnetske signale.

Ono što ovo istraživanje čini još više začuđujućim je to da je najbolje da spustimo našu glavu na pijesak.

I još više začuđujuće je to da je najbolji način da spustimo čelo na zemlju dok se nalazimo u položaju okrenuti prema geografskom centru Zemlje! Na ovaj način ćemo bolje i još efikasnije odstraniti elektromagnetske signale.

A to što nas zadivljuje je da znamo da je Mekka geografski centar svijeta. I da je Ka'ba tačno centar Zemlje!

Znači, sedžda (spuštanje glave na zemlju) u našim namazima je najbolji način da odstranimo štetne elektromagnetske signale iz naših tijela. To je također najbolji način da budemo vrlo bliski Allahu, subhanehu we te'ala, Koji je stvorio ovaj svemir na ovakav kreativan način.

Svemoćni Allah će uvijek tražiti od nas da radimo stvari koje nam pomažu i koje su korisne za nas. Ima situacija kada mi ne znamo razlog propisivanja nekog vjerskog djela (propisa), ali prije ili kasnije pronađemo razlog. U svakom slučaju, moramo vjerovati Svemoćnom Allahu i moramo znati da šta god uradimo za Njega, to je najbolje za nas!

Na kraju, mi ne činimo sedždu da bi odstranili ovu elektromagnetsku energiju nego da budemo poslušni Svemoćnom Allahu. Mi vjerujemo da se u Njegovim naredbama uvijek nalazi mudrost.

Međutim, pošto postoji i naučni dokaz, bitno je da se pokaže ljudima da što god muslimani rade - to je dobro za njih!

Naučni aspekt sjedenja u namazu

Iftiraš pozicija proizvodi takozvani "refleksioni pritisak". Oni koji ne ispravljaju desnu nogu vertikalno, oni dobivaju refleksioni pritisak samo na neke dijelove tijela, a ako se noga postavi vertikalno, onda se u tom slučaju tretira: mozak,vrat, grlo, srce, glasne žice, sinusi, dio mozga koji kontroliše hormone i drugi dijelovi tijela. Zato je bolje da koliko god je moguće sjedimo u korektnoj iftiraš poziciji.

Mnogi od nas ne poznaju blagodati sjedenja na namazu u iftiraš[1] poziciji, niti znaju šta to znači za naše zdravlje.

Ako pogledamo na mapu ljudskih refleksa (nerava), kada smo u iftiraš poziciji naše desno stopalo dobiva opterećenje na vrhu, a lijevo stopalo dobiva opterećenje na donjem i srednjem dijelu.

akupunkturne-tacke-stopalaIftiraš pozicija proizvodi takozvani "refleksioni pritisak". Oni koji ne ispravljaju desnu nogu vertikalno, oni dobivaju refleksioni pritisak samo na neke dijelove tijela, a ako se noga postavi vertikalno, onda se u tom slučaju tretira: mozak,vrat, grlo, srce, glasne žice, sinusi, dio mozga koji kontroliše hormone i drugi dijelovi tijela. Zato je bolje da koliko god je moguće sjedimo u korektnoj iftiraš poziciji. Ovim postupkom se nadamo da ćemo dobiti nagradu za slijeđenje sunneta Muhammeda, sallAllahu alejhi we sellem, a istovremeno ćemo postići sve zdravstvene koristi ove "indirektne masaže nerava": vrata, mozga, grla itd.

Od Ebu Hamida es-Sa'idija, radijAllahu anhu, se prenosi da je rekao: "Vidio sam Allahovog Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, da na tešehudu[2] sjedi na lijevoj nozi a desnu drži uspravno."(Sahihul Buhari)

Pouke iz hadisa:

1. Sunnet je da se sjedi u iftiraš poziciji na prvom tešehudu (sjedenju).

2. Sjediti u iftiraš poziciji je isto tako preporučljivo kada se sjedi između dvije sedžde i poslije podizanja sa druge sedžde (kratko sjedenje prije nego se ustane na drugi rekat)

3. Sjedenje u iftiraš poziciji je sunnet Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem. Prakticiranjem sunneta i pozivanjem drugih da ga prakticiraju, dobiva se nagrada od Allaha, subhanehu we te'ala.

4. Slijeđenje Poslanika, sallAllahu alejhi we sellem, sadrži u sebi nur koji nas približava Allahu, subhanehu we te'ala.

- Pripremio: Brat Suad Macic

Items details

Icon for hits displayHits: 1873 clicks
Icon for creation to displayCreated 4 years and 4 months ago at četvrtak, 19 Decembar 2013 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info