أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Qur`an & Nauka Jedenje svinjetine uzrokuje više od 70 razlicitih vrsta bolesti

Jedenje svinjetine uzrokuje više od 70 razlicitih vrsta bolesti

Share

 

KUR`ANSKA ZABRANA: Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime! Al-Maaida 3. ajet

Dobro je poznata cinjenica da je svinjsko meso zabranjeno u islamu, medutim cinjenica da je svinjetina zabranjena hrišcanima nije toliko poznata.

U Kur'anu se zabranjuje konzumiranje svinjetine u cetiri razlicita ajeta. Zabrana se spominje u Kuranu upoglavljima 2:173 , 5:03 , 6:145 i 16:115 . " Zabranjuje vam se strv, i krv, i svinjsko meso, i ono što je zaklano u necije drugo, a ne u Allahovo ime, i što je udavljeno i ubijeno..." Kur'an 05:03.

Navedeni ajet dovoljan je dokaz da zadovolji svakog muslimana o zabrani svinjetine.

Kada upitamo hrišcane da li vjeruju da je Biblija Božija rijec i da li vjeruju u nju dobijemo pozitivan odgovor. Kako je onda moguce da hrišcani toliko konzumiraju svinjetinju? Hrišcani se ne osvrcu na zabrane jedenja svinjskog mesa koje se navode u njihovim bibilijama. "Isto tako svinju; ona ima doduše papke razdvojene, i to papke posve razdvojene, ali ne preživa - ona vam mora biti necista. Mesa njihova ne smijete jesti i strvine njihove ne smijete se dodirivati - to vam mora biti necisto", Levitikus 11:7-8.

Sljedeca zabrana jedenja svinjetine koja se navodi u Bibliji, nalazi se u knjizi Ponovljeni Zakon: "Nadalje svinju. Ona ima doduše papke razdvojene, ali ne preživa. Ona vam mora biti necista. Mesa njihova ne smijete jesti i strvine njihove ne smijete se dodirivati." Deuteronomy 14:08 .

Slicna zabrana se ponavlja u Bibliji u knjizi Izaija, poglavlje 65. stih 2-5. "Cijelo sam vrijeme širio ruke svoje za narodom nepokornim, koji je išao za svojim mislima putom, koji nije bio dobar. Za narodom, koji me je jednako dražio bez straha, dok je žrtvovao u vrtovima i kadio na žrtvenicima od opeka. Oni sjede u grobovima, nocuju na šutljivim mjestima. Jedu meso svinjece, u sudovima je njihovim juha od necista. Govore: 'Stoj! Ne dolazi mi blizu, jer sam svet za te.' Takvi su ljudi dim u nosu mojem, oganj, što gori vazda." Isaiah 65:2-5.

Jedenje svinjskog mesa izaziva više vrsta bolesti. Jedenje svinjetine može uzrokovati više od sedamdeset razlicitih vrsta bolesti. Osoba može dobiti razne zarazne parazite kao što su roundworm(okrugli glista) , pinworm(iglasta glista) , rudarska glista, itd. Jedna od najopasnijih je Taenia Solium(latin), koja se u laickoj terminologiji naziva parazit. Ona živi u ljudskim crijevima i vrlo je duga, tj. nekada se zna pružiti po dužini malih crijeva. Dok je ta glista u covjeku ona uzgaja svoja jajašca koja su mikroskopski mala, mdutim ta jaja ulaze u krvotok tijela i tako mogu doci do gotovo svih organa tijela . Ako udu u mozak, onda može izazvati gubitak memorije. Ako ude u srce to može uzrokovati srcani udar, ako dospije u oko može izazvati sljepilo, ako se nade u jetri može dovesti do oštecenja jetre. Ta bakterija u vidu duge tanke gliste može oštetiti gotovo pa sve organe tijela.

Još jedan opasni parazit je Trichura Tichurasis(latin). Uobicajena zabluda medu ljudima o svinjetini je da ako se dobro skuha ovaj parazit umire. U istraživackom projektu poduzetom u Americi utvrdeno je da je od dvadeset i cetiri osobe, koje pate od Trichura Tichurasis Parazita, dvadeset dvije njih su upravo oni koji su ekstra duže kuhali svinjetinu.

Ovo nam direktno ukazuje na to da je ovaj parazit prisutan u svinjetini i da ne umire u temperaturama pod kojim se kuha ili pece.

Svinja je jedna od najprljavijih životinja na zemlji. Ona živi i uspijeva u blatu, svom izmetu i prljavštini. Svinja je najbolji skupljac otpadaka i smeca. U selima gdje nemaju moderne toalete a seljaci cine nuždu na otvorenom, vrlo cesto svinje su te koje ciste izmet iza seljaka. Svinja je životinja koja ce pojesti svoje mrtvo dijete, te ce isto tako pojesti i covjeka ako stigne do njega. Svinje ce pojesti druge bolesne I zaražene životinje, jer ona je strvožder.

U nastavku pogledajte dva veoma zanimljiva video priloga o svinjskom mesu.

 


VIDEO:


ArtCreative Design and Custom coding


ArtCreative Design and Custom coding

 

Items details

Icon for hits displayHits: 2435 clicks
Icon for creation to displayCreated 4 years and 6 months ago at Nedjelja, 20 Oktobar 2013 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info

Ažurirano ( Nedjelja, 20 Oktobar 2013 13:15 )