أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna Category Blog Najbrojniji namaz u historiji Litvanije: Iznajmljene dvije sale u kojima će bh. navijači klanjati Bajram Namaz

Najbrojniji namaz u historiji Litvanije: Iznajmljene dvije sale u kojima će bh. navijači klanjati Bajram Namaz

E-mail Ispis PDF
Share

Bajram-namaz u Litvaniji klanjat će se sutra u 08:45 sati po lokalnom vremenu u salama u Vilniusu i Kaunasu.

Hiljade navijača nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji će sutra bodriti 'Zmajeve' u odlučujućoj utakmici protiv Litvanije, Bajram-namaz će klanjati u salama iznajmljenim specijalno za tu priliku u Vilniusu i Kaunasu, javio je novinar Anadolu Agency (AA).

Bajram-namaz u Litvaniji klanjat će se sutra u 08:45 sati po lokalnom vremenu u salama u Vilniusu i Kaunasu. Sala u Kaunasu biće otvorena od 8 do 10 sati, saopšteno je iz Islamske zajednice Litvanije.

Sala u Vilniusu nalazi se u ulici Kedru Gatve 6, dok je adresa sale u Kaunasu u ulici Perkuno na broju 5, u blizini stadiona gdje će se sutra odigrati utakmica između BiH i Litvanije.

U Litvaniji postoji jedna džamija u Kaunasu čiji je kapacitet 200 ljudi, te se pretpostavlja da će tu lokalni vjernici obaviti molitvu, dok će navijači biti u salama.

„Na moju inicijativu, Ured za bošnjačku dijasporu Islamske zajednice u BiH iznajmio je dvije sale, po jednu u Kaunasu i Vilniusu, u kojima će Bajram-namaz moći klanjati više hiljada navijača BiH. Bit će to najveći broj vjernika koji se u dosadašnjoj historiji Litvanije okupio na nekom od islamskih praznika, zbog čega je sretan i muftija litvanski Ramazan Krinickij, kao i oko 5.000 muslimana koji žive u ovoj zemlji“, istakao je Mirza Seferović u ranijoj izjavi za AA, jedini bh. državljanin sa stalnim boravkom u Litvaniji.

Iz Bosne i Hercegovine i Švedske u Litvaniju doći će četiri imama, koji će bajramske hutbe, obraćanje vjernicima držati na bosanskom jeziku, te će to, također, biti prvi put da se bajramska hutba u Litvaniji drži na bosanskom jeziku.

Organizatori bajram-namaza u Vilniusu i Kaunasu apelirali su na sve vjernike, navijače BiH, koji dođu na Bajram-namaz u Kaunasu i Vilniusu da sa sobom ponesu odgovarajuću prostirku kako bi mogli obaviti molitvu.

(Bportal.ba

Items details

Icon for hits displayHits: 1935 clicks
Icon for creation to displayCreated 4 years and 5 months ago at Ponedjeljak, 14 Oktobar 2013 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info