أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Qur`an & Nauka Brada utjece na zdravlje muškaraca

Brada utjece na zdravlje muškaraca

Share

Brada vas može cuvati od peludi i usporiti starenje kože, a to su tek neke koristi. Procitajte koje još prednosti donosi odustajanje od brijanja.

Štiti od raka kože


Brada može štititi lice od oštecenja koje uzrokuju sunceve zrake i tako sprijeciti razvoj raka kože, pokazuje nova studija s University of Southern Queensland objavljena u casopisu Radiation Protection Dosimetry.
Studija je pokazala da je dio lica koji prekrivaju brada i brkovi u prosjeku za trecinu manje izložen štetnim UV zrakama, za razliku od ostatka lica. Brada je nudila 90 do 95 posto zaštite od sunca.
Zbog toga i žene imaju manja oštecenja kože od sunca na stražnjem dijelu vrata i na rubovima obraza koje pokriva duga kosa. Dakako, zaštita ovisi o debljini kose i dužini brade. Onima koji imaju rijetku bradu, dermatolozi preporucuju da na bradu nanesu sloj kreme s UV zaštitom.

Brada usporava starenje kože lica

Brada održava kožu mladom jer onemogucuje sušenje kože. Štiti kožu od vjetra koji isušuje kožu.
I sama prisutnost folikula kose i masnih žlijezda na licu pomaže
jer koža postaje otpornija na oštecenja.

Brada pomaže protiv prehlade
Brada koja prekriva vrat povisuje temperaturu i može pomoci protiv prehlade. To je još jedan zaštitni sloj koji pomaže.

Brada sprecava neugodne osipe


Brijanje je glavni uzrok bakterijskih infekcija i gadnih osipa. Osim osipa, zna doci i do urastanja dlake ili folikulitisa (infekcije folikula kose)

NAPOMENA: BRADU TREBA REDOVNO IŠCEŠLJAVATI I PRATI !!!!


- U ISLAMU JE OBAVEZNO PUSTANJE BRADE!

Puštanje brade je vadžib a njeno brijanje je haram. Ovo je stav svečetiri mezheba: hanefijskog, malikijskog, šafijskog i hanbelijskog. Dokaz da je puštanje brade vadžib, a ne samo sunnet, je vjerodostojan hadis od Abdullah ibn Omera, radijallahu anhuma, kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Razlikujte se od mušrika, puštajte brade da budu bujne i kratite brkove", a u rivajetu: "Kratite brkove, puštajte brade".

Items details

Icon for hits displayHits: 3051 clicks
Icon for creation to displayCreated 5 years and 2 months ago at Subota, 23 Februar 2013 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info