أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Namaz | Stub Vjere Sedam savjeta kako ustati i OSTATI BUDAN nakon sabah-namaza

Sedam savjeta kako ustati i OSTATI BUDAN nakon sabah-namaza

E-mail Ispis PDF
Share

Prespavao/la sam sabah namaz, uhh…“ Da li postoji gori nacin da zapocnete svoj dan od ovoga? Budite se bezvoljni, iscrpljeni, poraženi i onda još trebate da citav dan posvetite radu. A vec ste u zaostatku i s voljom i energijom. Jutro je najvažniji i blagoslovljeni dio dana koji ako se izgubi, ni s cim se ne može nadoknaditi. Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je ucio dovu da Allah, dželle še’nuh, podari bereket njegovom ummetu u jutru: „Gospodaru moj, podari mom ummetu bereket u jutarnjim satima.” (Ebu Davud, Ahmed i ibn Madže)

Stoga, kako bi vam u ime Allaha pomogli da iskoristite sve blagodati sabah-namaza i jutarnjih sati, ovaj clanak vam donosi 7 prakticnih savjeta:

1. Ranije otidite na spavanje i odmorite se

Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, nije imao obicaj da sijeli poslije jacije-namaza, vec bi išao svojoj kuci na pocinak. Slican životni stil su generacije muslimana njegovale sve do novijih vremena. Zajednice koje bi na pocinak išle nakon zalaska Sunca, imale su naviku budenja prije njegovog izlaska, i jutro su iskorištavale za ibadet i stjecanje nafake. Ukoliko vam je ipak potrebno više sna, probajte iskoristiti vrijeme kajlule – nakon podne-namaza pa sve do ikindije-namaza.

2. Razriješite 3 šejtanova cvora, uz Allahovu pomoc


„Dok spavate šejtan na vašem potiljku zaveže 3 cvora, i udari po svakom cvoru govoreci: ‘Spavaj, pred tobom je duga noc!’ Ako spomene Allaha kad se probudi razveže se jedan cvor, ako se abdesti razveže se drugi cvor, ako klanja razveže se i treci cvor. Tada ustane odmoran i dobro raspoložen, u suprotnom ustane lijen i neraspoložen.“ (Buhari i Muslim)

Ne treba da nas iznenade šejtanovi pokušaji da nas odvrati od ibadeta Svevišnjem i ustajanja na sabah. Elhamdulillah, Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, nam je dao i za taj problem rješenje:

a) Spomenite Allaha odmah nakon budenja, dovom poput: El-hamdu li-llahi-llezi ahjana ba’de ma ematena ve ilejhi-n-nušur. – Hvala Allahu, Koji nas oživi nakon što nas umrtvi, i Njemu se, konacno, sve vraca. (Buhari)

b) Uzmite abdest.

c) Klanjajte namaz. A nakon što klanjate namaz, nemojte sebi dopustiti da idete nazad na spavanje. Kako biste se riješili pospanosti – umijte se hladnom vodom, doruckujte, ili popijte malo soka ili voda.

3. Zikr nakon namaza i jutarnji zikr

Ukoliko i dalje imate volju za spavanjem nakon klanjanja sabah-namaza, sjetite se nagrade koju imate za spominjanje Milostivog i dove koju meleki cine za vas: “Kada neko od vas upotpuni svoj abdest i ode u džamiju iskljucivo radi namaza, nece uciniti nijedan korak a da mu Allah nece povecati stepen u Džennetu i obrisati jedan grijeh. A kada ude u džamiju ima nagradu onoga ko je u namazu sve dok ga namaz sprecava da izade, a meleki na njega donose salavat (mole za oprost) sve dok je na mjestu na kojem je klanjao: ‘Gospodaru naš, oprosti mu, Gospodaru naš, smiluj mu se’, sve dok ih ne uznemiri necim ili ne izgubi abdest.“‘ (Buhari)

Dodatno, što duže ostanete budni, manje su šanse da cete se vratiti nazad u krevet i da cete moci zaspati.

4. Neka vam cilj bude da klanjate i duha-namaz

Duha-namaz je nafila koja se može klanjati otprilike oko 20 minuta nakon izlaska Sunca pa sve do oko 45 minuta prije podne-namaza. Kolika je nagrada za obavljanje duha-namaza, najbolje nam pojašnjava hadis Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem, u kojem stoji: „Vi ste dužni da svaki dan za svaki svoj zglob date sadaku. Svako slavljenje (tesbih) je sadaka, svaka zahvala (tahmid) je sadaka, svako vlicanje (izgovaran tekbira) je sadaka, naredivanje dobra a zabranjivanje zla je sadaka. Sve to nadomiještaju dva rekata duha namaza.“ (Muslim) Pa ko ne bi poželio takvu nagradu?

Nakon klanjanja sabah-namaza i ucenja jutarnjeg zikra, ionako cete se razbuditi, uz Allahovu pomoc. Pa zašto ne iskoristiti tu priliku, i obaviti i duha-namaz?

5. Ucite i razmišljajte o Kur’anu


Vrijeme nakon sabah-namaza je posebna prilika za druženje s Kur’anom. Prije svih dnevnih obaveza i stvari koje zaokupljaju vašu pažnju, ono vam omogucava da sjednete na miru i ucite Allahove Rijeci. Ako ne iskoristite taj period dana, teško cete kasnije pronaci vremena za ucenje. Vjerujte, osjetit cete i sami veliku korist ukoliko dan zapocnete s spominjanjem Allaha.
„Obavljaj propisane molitve kad Sunce s polovine neba krene, pa do nocne tmine, i molitvu u zoru jer molitvi u zoru mnogi prisustvuju.“ Kur’an, El-Isra, ajet 78.

6. Odlazak u džamiju i tjelesna vježba

Ukoliko se teško budite i teško ostajete budni nakon sabah-namaza, jutarnja šetnja do džamije radi klanjanja namaza u džematu i kratko istezanje ce pokrenuti vašu krv i vidjet cete da cete imati energije da ostanete budni i iskoristite i ostatak vašeg dana, uz Allahovu podršku.

7. Imajte spremnu listu stvari koje trebate obaviti

Da li vam se ovo ikad desilo? Budni ste, rano je jutro, imate volju za radom. Osvrnete se oko sebe…i zapitate se šta da radite. Ukoliko nemate plan za vaše jutro, izgubit cete puno vremena lutajuci i na završavajuci obaveze. Stoga, navece sastavite listu stvari koje trebate ujutro obaviti prije polaska na posao ili kucnih obaveza. Na listu stavite: klanjanje sabah-namaza, jutarnji zikr, ucenje Kur’ana, duha-namaz. Taj papir stavite na vidno mjesto i vi i vaši ukucani se medusobno podsticite na izvršavanje tih Allahu dragih djela.

Na kraju, zašto ne biste i vi u svom životu pokušali primijeniti ove savjete? Zamislite kako cete se osjecati odmorno i divno nakon jutarnjeg ucenja Kur’ana, spominjanja Allaha, klanjanja nafile, i još cete znati da ste iskoristili jutro u ibadetu Milostivom…i to sve prije posla ili drugih obaveza! Ispred vas ostaje još citav dan i toliko prilika za dobra djela i korisne aktivnosti, uz Allahovu pomoc i podršku.

Autor: Amira Murphy
Za N-UM portal preveo i obradio: Nedim Botic

Items details

Icon for hits displayHits: 1841 clicks
Icon for creation to displayCreated 5 years and 2 months ago at četvrtak, 17 Januar 2013 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info