أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Qur`an & Nauka Savjeti za efikasno učenje

Savjeti za efikasno učenje

Share

1. Umna i psihološka priprema


- Osloboditi um od straha da je nešto nemoguće i da postoje inteligentniji ljudi.

- Svi posjeduju sve što im treba da se izdignu i postanu najbolji što mogu da budu.

- Vjerovati u sebe i u sposobnost jačanja uma kroz memorizaciju i čitanje.

- Čitanje vježba um i pojačava moć retorike, moć percepcije.

- Um je neophodno naprezati da bi došlo do stvaranja nove moždane mase i jačanja postojeće.

- Što um više koristiš i naprežeš to si sposobniji, rječitiji, pametniji, svježiji.

- Materijom se ovladava kroz svakodnevno korištenje i proširivanje rječnika i znanja o toj materiji.

- Repeticija već naučenog – prenaučavanje – najmoćnija tehnika za dugotrajnu memorizaciju.

- Upotreba kroz govor sa drugim ljudima i naprezanje daju rezultate.

- Memorizacija paragrafa, tekstova i njihovo recitiranje napamet i naglas omogućava da mozak ima na repertoaru velike lance već gotovih, pripremljenih konstrukcija koje onda samo reže i koristi dalje da bi oformio nove rečeničke sklopove.

- Pisanje godišnjih/tromjesečnih ciljeva u svesku za ciljeve svako jutro – to omogućava da se um preprogramira i podsjeti šta je svrha i šta je cilj i čemu treba da se teži.

- Vođenje struktuiranog dana s jasnim zadacima koji se trebaju završiti, pravilno doziranim i kretanje ka nekom određenom cilju (npr. naučiti 3000 riječi do kraja augusta).

- Oči i uši su kapije uma. Ono što uđe kroz njih kreira misli. Misli ako se ponove puno puta, usljed gledanja istog ili sličnog, potaknu na djelo. Djelo ako se ponovi više puta pređe u naviku. Navika postane dio karaktera (karakter nije ništa drugo nego skup navika koje je čovjek oformio kroz godine ponavljanja svojih postupaka). Karakter odredi sudbinu i kvalitet života nekog čovjeka. Jako je bitno čuvati um i čuvati da kroz kapije uma ne prođu prljave informacije koje potiču čovjeka na djela koja rezultuju lošim ishodima, lošim navikama, lošim karakterom i u krajnjoj instanci lošom kvalitetom zivota.

- Izvori informacija su: 1 – roditelji, 2 – ljudi s kojima si okružen/a, prijatelji, 3 – ono što čitas i pisana riječ (knjige, časopisi), 4 – audio-vizualna sredstva (televizija, radio, računar). Roditelje ne možeš birati, možeš birati šta ćeš od njihovih savjeta uzeti. Prijatelje možeš birati. Ono što čitaš možeš birati. Ono što gledaš i slušaš možeš birati. Kvalitet onoga što uđe kroz um, odredi kvalitet misli. Kvalitet misli odredi kvalitet djela. Kvalitet djela kvalitet navika koje stvoriš. Kvalitet navika, kvaliltet života.

Kvalitet života – nivo tvoje sretnosti ili nesretnosti.
- Školstvo i ono što se uči u školi ne predstavljaju ultimativno znanje. Znanje je ono što čovjek pokupi trudeći se sam.

- Priča da je neko ostario i da ne moze da nauči je samo lijenost i neželja da se koriste Bogom dani misići. Činjenica je da čovjek uči dok je živ i ko vježba um, može naučiti u 30-toj kao što je mogao u 20-toj samo je potrebno naprezati se i izbaciti lijenost iz karaktera.

- Čovjek ima tendenciju da ide linijom manjeg otpora i da radi stvari koje su lakše, međutim jedino teške stvari i veliki trud grade karakter i čovjeku dokazuju dokle idu njegove sposobnosti.

- Ako nastaviš da radiš ono što inače radiš, nastavit ćeš da dobijaš ono što inače dobijaš.

- Život nije o tome da sebe pronađes, već da sebe izgradiš.

- Ako želiš da letiš s orlovima moraš prestati sjediti s ćuranima.

- Komfor zona je zona u kojoj nam je nešto lahko raditi i gdje nam ne treba fizičko i umno naprezanje jer smo ovladali nekim poslom i nekom tehnikom i sada nam je to rutina. Čovjek raste samo ako izađe iz komfor zone i napravi napor, nakon čega to novo stanje postane nakon nekog vremena njegova nova komfor zona, ali razlika je u tome što je sada čovjek veći, njegov karakter nadograđeniji, njegovo biće potpunije. Da bi rastao više, moraš znati i uraditi više.

- Sve je teško prije nego što postane lahko.

- Da bi se raslo, mora se izaći iz komfor zone, osjetiti napor i malo bola (zdravog bola – bol je zdrava i gradi karakter) i to su momenti kada čovjek sebe nadograđuje, kada postaje novi čovjek, novi on, sofisticiraniji on, bolji covjek, veci covjek…

2. Fizička priprema

- Trčanje pojačava moć memorizacije, fokus, koncetraciju i percepciju.

- Pravilna ishrana pojačava moć memorizacije.

- Trčanje i istezanje pojačava izdržljivost, jača organizam, čini čovjeka jakim.

3. Mjesto i vrijeme učenja

- Odabrati prostor, stol i stolicu gdje se uči.

- Odabrati vrijeme i planirati ostalo van tog vremena – rezervisati vrijeme za učenje i samorazvoj. Naprimjer, 7:30-10:00, 16:00-18:30 su vremena odvojena za personalni razvoj i učenje. To vrijeme je isključivo fokusirano na učenje i organizam se isprogramira da tada boravi na određenom mjestu i da se bavi umno zahtjevnim aktivnostima.

- Prostorija treba biti osvijetljena, svježa i imati što manje detalja koji odvlače pažnju.

- Televiziju treba izbaciti iz kuće – nabaviti radio ako su vam potrebne informacije, ali ni ta doza negativizma vam nije potrebna.

4. Neke od tehnika koje se mogu primjenjivati

- Šetnja i razgovor o tome što se uči s prijateljem, čovjekom od znanja ili nekim drugim kome se vjeruje.

- Pravljenje vlastite skripte o nekoj materiji.

- Podvlačenje ključnih pojmova i riječi, koje se zapisuju u svesku s datumom i koje se memorišu što onda omogućava lakše ovladavanje materijom.

- Obavezno korištenje papira i olovke, jer kada se tekst provuče kroz ruke on ostaje dublje zapamćen. Razmišljanje o onome što se piše je, također, bitno.

5. Napomene oko memorizacije i uma

- Um pamti riječi kao objekte.

- Um će nešto bolje memorisati ako mu se kaže kako da nešto memoriše. Slično onom primjeru gdje traziš neki dokument među 1000 nesortiranih dokumenata i suprotno tome ako ga tražiš među dokumentima koji su arhivirani po nekom prirodno sortiranom redu (abeceda, brojevi – 1,2,3,…). U prvom slučaju ćeš ga tražiti 10 minuta, u drugom 10 sekundi… Ako umu kažeš kako da složi neke informacije u glavi, kada budeš trebao da sesjetiš te informacije i da je izvadiš iz uma, ako znaš kako si posložio to u glavi lakše ćeš se sjetiti te informacije.

- Lista se može memorisati brže ako se raspolovi na dva dijela pa je memorišeš kao dvije podliste…

- Memorisanje početnih slova i soritranje liste po početnim slovima, također, pomaže mozgu da lakše upamti i nadje traženu informaciju u glavi.

6. Preporuke za knjige i web-stranice
- Jedna od najboljih knjiga o umu i memorizaciji:
https://rapidshare.com/files/1484098036/02_Your_Memory__How_It_Works_and_How_to_Imp_-_Kenneth_L._Higbee.pdf
- http://www.memory-improvement-tips.com/ – stranica u potpunosti posvećena memorizaciji i svemu što ima veze s umom – najbolja na ovu temu.
- http://www.businessballs.com/ – stranica za samoizgradnju i sve što treba da uspijete u poslovnom svijetu (pisanje cv-ova, načini učenja i akvizicije novog znanja itd., planeri, ideje za orgnizaciju zivota, itd.)
- http://www.khanacademy.org/ – stranica za učenje matematika i svog znanja koje zafali i koje se zaboravilo, a koje vam može trebati u svakodnevnom životu.
- www.livemocha.com – socijalna mreža za učenje novih jezika – možete naći ljude, grupe s kojima možete uživo učiti preko mreže, npr. facebook, samo mnogo korisnije.
- www.odesk.com – stranica za pronalaženje poslova preko interneta, najozbiljnija i najjača po ovom pitanju – desetina hiljada poslova.
- http://scoobysworkshop.com/ – videi i savjeti za vježbe kod kuće, trčanje, dizanje tegova, itd. – sve je besplatno i čovjek koji kreira sadržaj je zanimljiv i zabavan.
- http://swole.me/ – online planer jela i računanje omjera ugljikohidrati-bjelančevine-masti.
- http://www.youtube.com/user/pathwaystopeak1/videos – videi/audio za samomotivaciju
- http://www.thechangeblog.com/ – blog o samoizgradnji.
- http://www.stevepavlina.com – blog o samoizgradnji, jedan od boljih.
- http://www.ryanwhiteside.com/ – stranica za motivaciju, izgradnju i savjete kako da se čovjek samoorganizuje i dovede život u red.

Pripremio:Muhamed Halilović

Items details

Icon for hits displayHits: 6585 clicks
Icon for creation to displayCreated 5 years and 6 months ago at Petak, 12 Oktobar 2012 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info