Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Pitanja | Odgovori Čistoća - Abdest,Gusul,Tejemun Zaštitine DOVE ZA DJECU

Zaštitine DOVE ZA DJECU

Share

Bilježi Buharija u svom Sahihu od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je rekao:

"Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi učio dovu za zaštitu Hasana i Husejna (njegovih unuka), (rekavši):

"U`IZUKUMA BIKELIMATILLAHI ETTAMETI MIN KULLI ŠEJTANIN VE HAMMETIN VE MIN KULLI AJNIN LAMMETIN"

(SA ALLAHOVIM POTPUNIM RIJEČIMA TRAŽIM ZAŠTITU ZA VAS OD SVIH ŠEJTANA I SVIH OTROVNIH ŽIVOTINJA I OD SVAKOG OKA IZ KOJEG IZLAZI ZLOBA (zavist, urok i slično)".


Takođe, u hadisu kojeg bilježi Buharija u svom Sahihu od Aiše, radijallahu anha, u kojem je došlo da je je pred spavanje učio Mu'avvizat (Kulhuvallah, Felek i Nas ili samo Felek i Nas) u svoje šake pa bi potirao po svome čitavom tijelu, a kaže ona (Aiša) da kada se razbolio i bio u svojoj smrtnoj bolesti ona mu je učila iste sure i potirala po njegovom tijelu.

Prema tome, i jedno i drugo ima osnova s tim da je sunnet po pitanju djece ono što je spomenuto u prvom hadisu. Ve billahi tevfik.

Odgovorio: mr.Zijad Ljakic


PITANJE:

Esselamu alejkum, pročitala sam na vašoj stranici da roditelji za svoju malu djecu mogu učiti jutarnji i večernji zikr, zanima me, da li se može i ako može na koji način, učiti zikr pred spavanje maloj djeci kako recimo ne bi imali ružne snove i uznemiravanja od džina i sl? Allah vas nagradio na trudu koji ulažete na ovoj stranici.

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Učenje određenog zikra (dove, sure i ajeti) pred spavanje, preporučio je i učio Poslanik,salallahu alejhi ve sellem, kako je došlo u sahih predajama. Zbog toga svaki musliman pred spavanje, da bi bio zaštičen od šejtana (džina), ružnih snova, nesanice i sl, treba uraditi sljedeće:

 

 

- Uzeti abdest kao za namaz

- Obući čistu pidžamu

- Očistiti posteljinu


- I proučiti zikr pred spavanje na sljedeći način:


1) Sjesti na krevet i skupiti šake te u njih proučiti po tri puta sure: Ihlas, Felek i Nas, onda puhnuti u šake a zatim potrati dlanovima čitavo tijelo koliko si u mogučnsoti, počevši od glave. Aisa, r.a, prenosi da je Poslanik, Poslanik,salallahu alejhi ve sellem, svaku noc, kada bi legao u postelju, sakupio ruke i proucio, pusuci u njih: Kul huvellahu ehad, Kul e'uzu bi Rabbi-l-felek i Kul e'uzu bi Rabbi-n-nas, a onda bi rukama potrao po svome tijelu, pocevsi od glave i lica, pa sve dokle bi mogao doprijeti. To je cinio tri puta. (Sahihu-l-Buhari)

2) Učenje Ajetul kursije. Rekao je Poslanik, Poslanik,salallahu alejhi ve sellem:” Kada legnes u postelju, prije nego zaspes prouci Ajetul-kursijju. Allah ce ti odrediti čuvara da ti se šejtan ne približi tokom noci sve do sabaha. (Sahihu-l-Buhari)

3) Učenje posljednja dva ajeta sure El-Bekare. Rekao je Poslanik, Poslanik,salallahu alejhi ve sellem:“ "Ko navece prouci posljednja dva ajeta sure El-Bekare (Amenerresulu), bice mu dovoljna zastita te noci". (Buharija i Muslim).

4) Postoje još određene dove i zikrovi koji se uče pred spavanje, ali sam ovo samo naveo zbog prirode pitanja.

Dakle, ako imamo malu djecu koja još nisu naučili sure, ajete i dove koje se uče pred spavanje, njihov roditelj to može uraditi za njih na sljedeći način.

Sjesti će pored njihovog kreveta, skupit će svoje šake te u njih proučiti po tri puta sure: Ihlas, Felek i Nas, zatim će u iste te šake proučiti Ajetul Kursiju i zadnja dva ajeta sure El-Bekare. Kad završi sa učenjem, puhnut će u ruke a zatim će svoje dijete ili djecu, potrati tim rukama od glave prema nogama.

Ili, može da sve to prouči ali bez puhanja u šake, nego kad završi sa učenjem svega navedenog, da samo puhne u lice svog dijeteta ili djece, te ih Bismilom pokrije i Bismilom ugasi svijetlo.

Takođe, važno je napomenuti da u dječijoj sobi na zidovima ne bude slika životinja ili ljudi. Allah zna najbolje!

Items details

Icon for hits displayHits: 25985 clicks
Icon for creation to displayCreated 3 years and 7 months ago at četvrtak, 02 Februar 2012 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info

Ažurirano ( Subota, 10 Maj 2014 07:00 )  
Croatian Albanian Arabic Danish English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish

Posjetioci | Stranice

  • Ukupno Članova: 710
  • Gostiju Online: 24
  • Članova Online: 0
  • Registrovanih Danas: 0
  • Novi Članovi Sedmice: 0
  • Novi Članovi Mjeseca: 0
  • Zadnji Član: alen

Posjetite nas...