أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Različito | Tekstovi NAĐA DIZDAREVIĆ: INVENTURA PROTEKLE GODINE

NAĐA DIZDAREVIĆ: INVENTURA PROTEKLE GODINE

Share

 

Piše: Sestra NAĐA DIZDAREVIĆ

INVENTURA PROTEKLE GODINE


Dok se u svim trgovinama, firmama i raznim institucijama vrše redovne inventure i obračuni za proteklu godinu i pravi novi plan i program za predstojeću, zapitam se, koliko nas je izvršilo inventuru potrošenog vremena u protekloj godini!?
Drage moje sestre i cijenjena braćo, iza nas je godina koja nema nikakvog značaja u našem životu osim što se trebamo osvrnut na vrijeme koje je otišlo u nepovrat sa njom.
Zapitajmo se, koliko smo dobra uradili u toku ove godine u odnosu na onu proteklu??? Koliko smo hajra (dobra), a koliko šera (zla) uradili? Koliko smo dana u ibadetu, a koliko u gafletu proveli? Kako smo proveli 365 noći? Koliko je njih izgubljeno u nepovrat na internetu sa raznim „frendovima“? Da li ih je bilo više ili manje provedenih u noćnom namazu i dovama u vremenima kada se one primaju?
Kome smo u ovoj godini najviše pažnje posvetili??? Koliko su nas jutara naši meleci u toku dnevne smjene zatekli u dubokom snu, a koliko u ibadetu i izučavanju nauke? Koliko su se noći vratili Gospodaru sa našim praznim listom bez ijednog dobrog djela, a sa mnoštvom loših? Koliko ponedjeljaka i četvrtaka, kada se predaju djela za proteklu sedmicu, smo ih ispratili čekajući iftar i doveći za sebe i druge, a koliko su nas puta ostavila ta plemenita Allahova stvorenja, da gledamo TV serije ili ogovaramo na sijelima koje je Allah Uzvišeni prokleo?
Koliko smo srca slomili a koliko obradovali svojim djelima? Jesmo li i ovih 365 dana prevagnuli sa grijesima ili smo otežali našu vagu sa dobrim djelima? Jesmo li uopšte izvršili obračun za proteklu godinu ili nam je bilo jednostavnije da obračunajemo tuđa djela bježeći od svoje stvarnosti???
"Ljudima se bliži čas polaganja računa njihova, a oni bezbrižni ne mare za to!" (Suretu El-Enbija, 1)
Cijenjena moja braćo i voljene sestre, ne dozvolimo da iz godine u godinu, iz dana u dan, nam život prolazi u nepovrat u odgađanju pokajanja, u odgađanju samoobračuna, jer to je put kojim nam prokleti šejtan najlakše oduzima dragocjeno vrijeme i odgađa teobu i povratak Allahu dok nas smrt ne zateče. To je zadesilo mnoge nama drage insane pa ne dozvolimo da se to nastavi sa onima za koje još uvijek ima nade.
Svojim djelovanjem i mudrošću zaustavimo svakog onog koji je krenuo ka džehenemskoj vatri, a to nećemo moći ukoliko prvo ne izvršimo inventuru sami sa sobom.
Velika se mudrost krije u hadisu koji kaže:


„Ko osvane, a jedina mu briga bude dunjaluk, neće od Allaha zauzvrat ništa dobiti, a uz to, Allah će mu za srce četiri osobine privezati:
1. brigu koje se nikada neće riješiti
2. bit će uvijek zauzet tako da neće imati slobdnog vremena
3. bit će siromašan tako da se nikada neće obogatiti
4. imat će beskrajnu nadu a nikada neće stići do cilja
( Taberani)


Sačuvao nas Allah ovih osobina!!! To bi nam trebao biti dovoljan razlog za poduzimanje konkretnih koraka!!!
Napravimo rezime između proteklih godina i analizirajmo koliko smo vremena izgubili u nepovrat a koliko iskoristili za dunjaluk i za ahiret. Ono što je bilo loše eliminišemo zauvijek i nikad se ne vraćajmo na to. Izvucimo pouku iz naučene lekcije i sigurnim koracima krenimo dalje. Ono što je bilo dobro, poboljšajmo i ojačajmo kako bi prevagnulo dobro nad lošim.
Napravimo sebi i svojim porodicama novi plan i program u kome ćemo sami sebi pisati ono što nam pišu meleci svakodnevno uz ubjeđenje da mi ne možemo realno da pišemo nagrade za dobra djela, jer ćemo za neka od njih biti mnogostruko nagrađeni. Ukoliko budemo imali to na umu, bit će nam sigurno draže da činimo samo dobro, a ono što je loše da svedemo na minimum.
Vjerujte mi, braćo moja i sestre moje, iz iskustva sa sestrama kojima držim predavanja, znam da je ovo jako dobar recept, jer su mi mnoge rekle da su postale puno opreznije, bogobojnizinije od kad su počele da sebi pišu jutarnji i večernji obračun svjesni da se svakodnevno jutarnji i večernji meleci penju sa njihovim djelima kod Uzvišenog Gospodara.
Brate moj, sestro voljena, ako ti ne vidiš te meleke, vide oni tebe pa ih se stidi. Stidi se svoga Milostivog Gospodara i pokušaj da svaku noć i svako jutro ispišeš sve svoje pluseve i minuse i budi ustrajan/a u tome sve dok ne stekneš naviku da ti je uvijek na pameti da te Allah gleda, da ti meleci obračunavaju i zapisuju, pa ih obraduj, stekni Allahovu ljubav i ljubav onih koje će On obavijestit o Svojoj ljubavi prema tebi počevši od Džibrila a.s... Hej, ne zaboravi, to je onaj isti Džibril a.s. kojim je Allah obradovao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem!!!
Kad Allah zavoli nekog Svog roba pozove Džibrila i kaže mu: Ja volim tog i tog, pa ga voli i ti – i Džibril ga zavoli. Potom Džibril kaže stanovnicima nebesa: Allah voli tog i tog, pa ga volite i vi – i oni ga zavole. Tada ga zavole i stanovnici Zemlje.


A kada Allah zamrzi nekog Svog roba, pozove Džibrila i kaže mu: Ja mrzim tog i tog, pa ga i ti mrzi - i Džbril ga zamrzi. Potom Džibril kaže stanovnicima nebesa: Allah mrzi tog i tog, pa ga i vi zamrzite – i oni ga zamrze. Tada ga zamrze i stanovnici Zemlje. (Hadis Kudsi)


Nije nimalo teško da besposlene razgovore, rasprave, zamijeniš nečim puno vrednijim, neka ti jezik uvijek bude vlažan od zikra. Pričaj ono što je dobro ili šuti i razmišljaj o Allahovoj veličini. U tome se velika mudrost krije. Dok nevjernici vrše inventuru praznih džepova nakon najluđe noći koju su i ove godine proveli u haramu koji je rezultirao raznoraznim posljedicama proizašlim iz pijanstva, pobješnjelih strasti i pomućenog razuma.... Mi moramo da iz svega izvlačimo pouku i korist za nas i naš dunjaluk i ahiret, jer ukoliko budemo drugačije postupali, tada smo na putu da se poistovjećujemo sa njima, a to ne želimo.
Neka nam ova godina bude bolja nego predhodna i neka nam srce bude smireno kada izvršimo novi obračun na njenom kraju (ako ga dočekamo), a živimo u ubjeđenju kao da nam je svaki dan posljednji pa će nam svaki dan trebati više stranica za ispisivanje dobrih djela a sve manje će prostora biti ispisano minusima...
Molim Allaha da nas pomogne u tome i da nas učini svaki dan boljim od predhodnog dana.
AMIN!

Nađa Dizdarević

sebil.eu

Items details

Icon for hits displayHits: 5086 clicks
Icon for creation to displayCreated 6 years and 2 months ago at Subota, 28 Januar 2012 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info

Ažurirano ( Subota, 28 Januar 2012 21:01 )