أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna

SESTRO, ŽUDIŠ LI ZA HIDŽABOM?

E-mail Ispis PDF
Share

Autor: mr.Pezic Elvedin

Subhanallah, koliko je naših sestara koje bi dale sve na svijetu da im muž ili roditelji dopuste nošenje mahrame? Dane i noci provode razmišljajuci o tome kako da im saopce da ce se pokriti, iako su im to strogo zabranili. One su spremne na to pa makar ih to koštalo mnogih ovodunjaluckih neugodnosti. Nekada na tom putu trpe fizicka zlostavljanja, vrijedanje, potvore, bojkotovanje, uskracivanje privilegija, zabranu nastavka školovanja itd., ali želja za mahramom, želja za Allahovim zadovoljstvom veca je od svega.

U našem društvu mnogo je žena koje se ne oblace onako kako im je naredio njihov Gospodar. Neke od njih svjesne su da je to što cine grijeh, a neke opet skoro pa i ne znaju da je punoljetnoj ženi stroga obaveza nošenje hidžaba. Korist od nošenje hidžaba vraca se samoj ženi, ali isto tako i društvu u kojem ona živi. Hidžab je sigurno jedan od najboljih nacina borbe protiv nemorala i zlostavljanja i napastovanja žena u javnom životu.

Ono što je zabrinjavajuce jeste i to da mnoge naše sestre, Bošnjakinje, muslimanki, svakodnevno izlaze iz kuce nepropisno odjevene, i nikada ne razmišljaju o pokrivanju. One su toliko nemarne u tom pogledu i u potpunosti su se predale cinjenju tog grijeha da uopce ne osjecaju ni grižnju savjesti i ne pomišljaju na to da svaki takav izlazak predstavlja novi grijeh i da time i druge navode na grijeh tako što pogledima izlažu svoje tijelo.

Žena koja ne nosi hidžab treba da se svakodnevno preispituje i bori sa šejtanom koji joj došaptava da odgada nošenje islamske odjece, treba da strahuje od tog grijeha, da se boji da ode sa dunjaluka a nije se pokorila naredbi svoga Gospodara.

Žena koja mašta o tome kako ce jednog dana izaci na ulicu pokrivena onako kako joj je Gospodar naredio, place nad svojim svakodnevnim grijehom pokazivanja svoga tijela muškarcima koji joj nisu mahrem, sa ljubavlju i poštovanjem gleda u žene koje su je pretekle tome, povremeno oblaci mahramu prilikom odlaska u džamiju radi obavljanja nekog od dnevnih namaza, priprema se za taj dan tako što kupuje i šije propisnu odjecu, dovi Allahu da je ojaca na tom putu, od pokrivenih žena traži savjete kako savladati prepreke koje dolaze neminovno u prvim danima nošenja mahrame/hidžaba, takva osoba ce sigurno veoma brzo donijeti odluku o nošenju hidžaba, jer je ispunila sve uvjete za to. Ona voli hidžab, ona mašta o njemu, boji se Allaha zbog neizvršavanja tog propisa, divi se pokrivenim sestrama, place i dovi Gospodaru, i samo je pitanje dana kada ce se oduprijeti šejtanu, njegovom došaptavanju, smoci snage i, sva sretna i zadovoljna, u hidžabu izaci iz svoje kuce.

Problem je u onim ženama koje ne vide ništa loše u tome što ne nose hidžab, za njih je to malehan i nebitan grijeh, nerijetko se ismijavaju sa onima koje nose islamsku odjecu, potvaraju žene koje nose hidžab govoreci da ih je na to natjerao muž, da za nošenje mahrame dobivaju novac, da još nisu shvatile da žive u Evropi i 21. stoljecu, da žele da arapske obicaje donesu nama u Bosnu, da ne idu ukorak sa vremenom i modom.

Nisu svjesne da ima žena koje svoju mahramu ne bi dale za cijeli svijet. Velikom broju pokrivenih žena, kada bi neko ponudi bogatstvo cijeloga svijeta u zamjenu da samo jednom izadu iz kuce nepropisno odjevene, one ne bi razmišljale nijednog momenta da li da prihvate ili odbiju tu ponudu. Za nekoga je to nepojmljivo. Zar mogu postojati takve osobe?

Subhanallah, koliko je naših sestara koje bi dale sve na svijetu da im muž ili roditelji dopuste nošenje mahrame? Dane i noci provode razmišljajuci o tome kako da im saopce da ce se pokriti, iako su im to strogo zabranili. One su spremne na to pa makar ih to koštalo mnogih ovodunjaluckih neugodnosti. Nekada na tom putu trpe fizicka zlostavljanja, vrijedanje, potvore, bojkotovanje, uskracivanje privilegija, zabranu nastavka školovanja itd., ali želja za mahramom, želja za Allahovim zadovoljstvom veca je od svega.

S druge strane, koliko je samo žena koje muž godinama nagovara da pocnu nositi hidžab? Za muža bi najsretniji dan bio da sa svojom suprugom izade u šetnju, ili kupovinu, a ona pokrivena! Koliko je roditelja koji godinama razgovaraju sa svojom kcerkom, pokušavaju je ubijediti da pocne nositi islamsku odjecu, i bili bi neizmjerno ponosni da njihova kcerka nosi hidžab. Koliko je žena koje imaju ama baš sve uvjete da vec od sutra pocnu nositi mahramu: situirane, imaju podršku porodice, kolektiva, djece, rodbine, prijeteljica, ali je poziv nefsa/duše i šejtansko došaptavanje jaci od svega toga? Kako je velika razlika izmedu ove vrste žena i onih prije njih!

Ako žena i ne nosi hidžab, pa zar mora da prilikom izlaska iz kuce stavlja parfem, da nosi tijesnu i prozirnu odjecu, da nosi odjecu kojom oponaša muškarce – hlace, da se šminka, zar mora da na svome profilu objavljuje slike, a koje su nerijetko dostupne svima, a na kojima ona nije propisno odjevena?! Sve ovo cini ne videci u tome ništa loše. Ona se naviknula na taj grijeh, pa i ne osjeti da ga cini, a i ne pokušava da njegovo cinjenje svodi na minimum. Ako žena ne nosi hidžab, što ne znaci odobravanje toga, onda bi se trebala maksimalno potruditi da taj grijeh svede na minimum: da nosi široku odjecu, da se ne šminka, da na internetu ili mobitelu ne objavljuje svoje slike koje ce biti dostupne svima. To bi sigurno bio veliki pokazatelj da ta osoba ozbiljno razmišlja o hidžabu, i da je veoma blizu dan kada ce poceti nositi hidžab.

Zato, cijenjena sestro, ako još nisi donijela odluku da ce nositi hidžab, onda neka to bude jedan od tvojih najvecih prioriteta: liježi i budi se razmišljajuci o tome! Ne budi od onih koje o tome nikada ne razmišljaju! I ne budu od onih koje ce se pokriti onda kada ih ponesu ka mezaru! Tada je kasno. I tada to nije voljom mrtve osobe, vec voljom drugih koji znaju da se tijelo mejita mora zamotati u cefine.

Gospodaru naš, podari našim sestram ljubav prema hidžabu, ucini ih od onih koje se ne stide svoje vjere i svoga hidžaba, podari da budu ponosne na svoju vjeru i na svoj hidžab!

Gospodaru, povecaj njihove ambicije, ucvrsti ih u donošenju odluke da ce poceti nositi islamsku odjecu i podari da se na tom putu ne boje nicijeg prijekora!

Priredio: Pezic Elvedin

(minber.ba)

Items details

Icon for hits displayHits: 351 clicks
Icon for creation to displayCreated 11 months ago at Petak, 19 Maj 2017 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info